Oldalak

2018. április 18., szerda

T A L L Ó Z Ó...

A növénybiztosítások rendszere

Változatlan formában megy tovább a díjtámogatott növénybiztosítások rendszere 2018-ban is, melyben továbbra is 4 milliárd forint állami támogatás áll az arra jogosult gazdák rendelkezésére. A jogosultság megszerzése nem állít túl nagy adminisztrációs kihívást az igénylők elé, ugyanis változatlanul az Egységes Kérelemben gyakorlatilag egy „pipa” betételével kell igényelni a visszatérítést. Természetesen a megfelelő díjtámogatott biztosítás megkötése elengedhetetlen. További információ: www.agrisk.hu

Vízjogi engedélyezés

Az öntözéshez szükséges vízilétesítmények kialakítása is vízjogi engedélyes tevékenység, amely kétlépcsős (létesítési és üzemeltetési) engedélyezési eljárásban szerezhető meg. A mindenkor hatályos jogszabályokban foglaltaknak megfelelően kell eljárni. Vonatkozó jogszabály: a vízjogi engedélyezési eljáráshoz szükséges dokumentáció tartalmáról szóló 41/2017. (XII. 29.) BM rendelet.

Élelmiszer innovációs verseny

Kitaláltál egy innovatív és fenntartható élelmiszert? Valósítsd meg a gondolatot és jelentkezz az Ecotrophelia Magyarország 2018 élelmiszer innovációs hallgatói versenyre! – írja az Agrármarketing Centrum (AMC). A jelentkezési határidő április 30. Az egyetemi, főiskolai csapatok 2018 április 30-ig tudják elküldeni jelentkezési szándékukat. A felhívás részletes szövete, a jelentkezéshez szükséges dokumentumok, valamint a versenyszabályzat az AMC honlapján elérhetők.

Eltűnhet a kávénövény

A Climate Institute tanulmánya megállapítja, hogy a kávéültetvények többsége jelenleg 1.500-2.000 méteres tengerszint feletti magasságban helyezkedik el, ahol a levegő hőmérséklete (15-25 °C) és páratartalma állandó. A globális felmelegedés azonban a kártevők és kórokozók számára olyan kedvező feltételeket teremt, amelyek 5-6 évvel ezelőtt Közép-Amerikában a ültetvények termésének több mint 50 (Guatemalában 85) százalékának elvesztését eredményezték. Fentiek alapján két lehetőség marad: vagy fedezni a növényvédelem egyre növekvő költségeit, vagy pedig valamilyen más, serkentő hatású italt keresni.

Nincsenek megjegyzések: