Oldalak

2024. október 5., szombat

AgroVIRTUS

Indul az AgroVIRTUS! A regisztrációs határidőt a szervezők kitolták, 2024. október 6. éjfélig várják az egyetemista csapatok jelentkezését. Érdemes élni a lehetőséggel, hiszen a verseny során olyan gyakorlati tudást sajátíthatsz el, amit az egyetemen valószínűleg nem, a szakma elismert szereplői mentorálnak, és akár a jövőbeli munkaadóiddal is megismerkedhetsz.

2024. október 4., péntek

Mezőgazdasági vízfelhasználás...

 


A mezőgazdasági alapanyag termelés egyik legnagyobb kihívása az egyre fokozódó időjárási szélsőségekkel szembeni kitettség, ami Magyarország mezőgazdasági versenyképességének korlátozó tényezője lehet. Napjainkban a mezőgazdasági vízhasználat és az öntözésfejlesztés elsődleges feladata a termésbiztonság és a minőség javítása, azaz a szélsőséges időjárás okozta károk megelőzése. A kutatás elsősorban a mezőgazdasági termelés szempontjából – ugyanakkor komplex megközelítésben, a gazdasági, környezeti és társadalmi szempontokat egyaránt figyelembe véve – értékeli a mezőgazdasági vízgazdálkodást, vízhasználatot és öntözést, hogy a víz ne válhasson a termelés eredményességét korlátozó tényezővé. Kutatásunk eredményeként fogalmazható meg, hogy piacaink megtartása, piaci részesedésünk növelése az öntözött területeink racionális bővítésével lehetséges. Alapvető akadályként a birtokok elaprózottsága, az öntözésfejlesztésben pedig az erős állami szerepvállalás hiánya jelentkezik.(F:AKI)

Élőfakészlet megoszlása



Hazánk területén az élőfakészlet 87%-át a mérsékelt övi lombos erdők zónájába tartozó fafajok alkotják. Az őshonos fafajok közül is kiemelt jelentőségűek a nemes tölgyek és a bükk. A behozott, meghonosodott fafajok és a különböző klónok elsősorban gyors növekedésük (pl. nemesnyár) vagy szárazságtűrő képességük (pl. feketefenyő) miatt terjedtek el. Az élőfakészlet tekintetében a tölgy a legjelentősebb.

2024. október 3., csütörtök

Magyar Tudós Tárlat – Vízügyi emléknap

 


A Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár tisztelettel meghívja Önt a
Magyar Tudós Tárlat – Vízügyi emléknapjára

Időpont: 2024. október 8., kedd 10.30 óra

Program:
10.30 – 11.00 Regisztráció
11.00 – 12.30 Előadások

Az Emléknapot megnyitja: Fejér László vízépítő mérnök, technikatörténész, elnök (Magyar Hidrológiai Társaság Történeti Bizottsága)

  • 125 éve született Ihrig Dénes, a Vízgazdálkodási Kutató Intézet első igazgatója
    Dr. Bakonyi Péter okl. vízépítő mérnök, ny. vezérigazgató (VITUKI)

  • 75 éves a Magyar Hidrológiai Társaság önálló szervezete
    Dr. Szlávik Lajos okl. vízépítő mérnök, t. elnök (Magyar Hidrológiai Társaság)

  • Megemlékezés Benedek Pálról, a települési szennyvíztisztítás hazai úttörőjéről
    Dr. Major Veronika okl. vegyipari gépészmérnök, főszerkesztő (Hidrológiai Közlöny) és
    dr. Papp Mária okl. közgazdász, c. egyetemi docens (Nemzeti Közszolgálati Egyetem)

12:30 Zárszó, majd az előadásokhoz kapcsolódó kamarakiállítás közös megtekintése.

Helyszín:
MMgMK Mezőgazdasági Könyvtár, 1012 Budapest Attila út 93.

Állatok világnapja


 Október 4. az állatok világnapja, egyúttal Assisi Szent Ferenc, az állatok és a természet pártfogójának ünnepnapja. A világnap ötlete Heinrich Zimmermann német író nevéhez fűződik, aki 1925 március 24-re szervezte meg a világon először az állatoknak szentelt napot Berlinben. 1929-től kezdődően október 4-re került a megemlékezés. Világnappá minősítési javaslatát 1931-ben fogadták el egyhangúlag, azóta ünneplik világszerte.

Árpád-tölgy

A hédervári Árpád-tölgy Magyarország legidősebb fája, mely az ország egyik leggyönyörűbb községében, a Győr-Moson-Sopron megyei Héderváron található. A fa egy 1203-ban épült kápolna kertjében magasodik. A tölgy nemcsak természeti, hanem történelmi szempontból is rendkívül jelentős, több legenda és történelmi esemény köthető hozzá. Az Árpád-tölgy a becslések szerint legalább 800, egyes források szerint akár 1000 éves is lehet.

Erdők Hete

Az Erdők Hete megvalósításában aktív szerepet vállalnak az állami erdészeti társaságok és az azt kezdeményező Országos Erdészeti Egyesület. Az érdeklődők országszerte különböző terepi programokon vehetnek részt, így például vezetett túrákon és kirándulásokon kaphatnak betekintést az erdők szolgáltatásaiba. Szerveznek olyan erdőpedagógiai foglalkozásokat is, ahol az erdész szakemberek részvételével a résztvevők megismerkedhetnek azzal a fenntartható gazdálkodási modellel, amit a magyar erdőgazdálkodásban hagyományosan alkalmaznak. A programok a https://erdokhete.hu oldalon böngészhetők.

Nemzeti Vágta Szilvásváradon

Október 4-én, pénteken kezdődik az idén három napossá bővült 17. Nemzeti Vágta Szilvásváradon, a Lipicai Lovasközpontban. Az M1 aktuális csatorna műsorában Szotyori Nagy Kristóf, az esemény versenyigazgatója elmondta, a Nemzeti Vágta idén a 13 aradi vértanú emlékének állít emléket, aminek különös jelentőségét ad az, hogy a verseny zárónapja október 6-ra, az aradi vértanúk emléknapjára, a nemzeti gyásznapra esik.