Oldalak

2011. június 14., kedd

A Szja törvény 46. § (4) bekezdésében meghatározott „számlaadásra kötelezett magánszemély” kifejezés értelmezése

[Szja tv. 46. § (4) bekezdése]

Mint ismeretes, a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja törvény) 46. § (4) bekezdésében foglaltak szerint „a kifizetőnek nem kell adóelőleget megállapítania a számlaadásra kötelezett magánszemély által számlázott, valamint a felvásárlási jegy alapján kifizetett bevételből. Azonban ha a nem egyéni vállalkozóként, nem mezőgazdasági őstermelőként számlaadásra kötelezett magánszemély nyilatkozatot ad arról, hogy kéri az adóelőleg levonását, a kifizetőnek a (3) bekezdés szerint kell eljárnia.”

A fenti rendelkezésben „számlaadásra kötelezett magánszemély” alatt értendő az a magánszemély, aki az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa törvény) 159-164. §-ai értelmében számlakibocsátásra kötelezett, továbbá értendő azon magánszemély is, aki az Áfa törvény 165. §-a alapján nem kötelezett számla kibocsátására (mentesül a számlakibocsátási kötelezettség alól), azonban mégis állít ki számlát.

A Szja törvény 46. § (4) bekezdés tehát alkalmazandó mindazon magánszemély esetében, aki a teljesítésről számlát bocsát ki. Ez azt jelenti, hogy főszabályként a kifizetőnek nem kell adóelőleget megállapítania, ha számla ellenében teljesít kifizetést. Egyéni vállalkozónak és mezőgazdasági őstermelőnek teljesített kifizetés esetében ettől a szabálytól nem lehet eltérni. Egyéb esetben azonban – ha a magánszemély a teljesítésről nem egyéni vállalkozóként és nem őstermelőként állít ki számlát („adószámos magánszemély”) – a magánszemély nyilatkozatában kérheti az adóelőleg megállapítását. Amennyiben az adószámos magánszemély nyilatkozik arról, hogy kéri az adóelőleg megállapítását, akkor a kifizető köteles adóelőleg-megállapításra kötelezett kifizetőként a kifizetésre jutó adóelőleget megállapítani, levonni és megfizetni.

[Nemzetgazdasági Minisztérium Jövedelem és Forgalmi Adók Főosztálya 3613/2011.; NAV Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály 5228731868]

Nincsenek megjegyzések: