Oldalak

2011. július 22., péntek

A kukorica jelentősége


A kukorica az egyik legfontosabb takarmánynövényünk, felhasználása, hasznosítása igen sok oldalú. Keményítőben gazdag szemtermése fontos abraktakarmány. Mindezek mellett ipari felhasználásra, sőt közvetlen emberi fogyasztásra is alkalmas.




Betakarítás, tárolás
A takarmányozásra termesztett szemes kukorica betakarítása a biológiai érés bekövetkezése után kezdődhet. Biológiailag érett a kukorica, amikor a szemtermésbe a tápanyagok beépülése befejeződik. A biológiai érést a szem csíra felőli végén képződött fekete réteg kialakulása jelzi. Ekkor a szem az időjárástól, az agrotechnikától, a genetikai tulajdonságoktól függően általában 25-32 % nedvességtartalmú.
A szemes kukorica 14-14,5 %-os nedvességtartalom mellett tárolható. Ezt az állapotot természetes úton a szem még a rövid tenyészidejű hibridek termesztése esetén is ritkán éri el, azaz a kukorica betakarítása szinte minden esetben 14,5 %-nál nagyobb nedvességtartalomnál történik. A tárolás előtt így mesterséges szárításra van szükség.
A tárolás célja az állag és érték megőrzése lehetőleg a legkisebb veszteséggel és károsodással. Soha nem szabad elfelejteni, hogy a tárolt gabona továbbra is élő szervezet, amely figyelmet és gondoskodást igényel.
A kukorica biztonságos tárolási rétegvastagsága 2,5 méter. A tárolási mennyiség növelése intenzívebb hőképződéssel jár, az egyéb szennyezők por és léha a tárolási veszteségek növekedését és a tárolhatóság időtartamának a csökkenését idézhetik elő.

A kukorica átlagos beltartalmi értéke és  szabvány előírásai:


Morzsolt kukorica takarmányozási célra (Magyar Szabvány MSZ 12540)
Megjegyzés. Az ábrákra kattintva azok nagyíthatóak.

Nincsenek megjegyzések: