A kukorica az egyik legfontosabb takarmánynövényünk,
felhasználása, hasznosítása igen sok oldalú. Keményítőben gazdag szemtermése
fontos abraktakarmány. Mindezek mellett ipari felhasználásra, sőt közvetlen
emberi fogyasztásra is alkalmas.
A takarmányozásra termesztett szemes kukorica betakarítása a
biológiai érés bekövetkezése után kezdődhet. Biológiailag érett a kukorica,
amikor a szemtermésbe a tápanyagok beépülése befejeződik. A biológiai érést a
szem csíra felőli végén képződött fekete réteg kialakulása jelzi. Ekkor a szem
az időjárástól, az agrotechnikától, a genetikai tulajdonságoktól függően
általában 25-32 % nedvességtartalmú.
A szemes kukorica 14-14,5 %-os nedvességtartalom mellett
tárolható. Ezt az állapotot természetes úton a szem még a rövid tenyészidejű
hibridek termesztése esetén is ritkán éri el, azaz a kukorica betakarítása
szinte minden esetben 14,5 %-nál nagyobb nedvességtartalomnál történik. A
tárolás előtt így mesterséges szárításra van szükség.
A tárolás célja az állag és érték megőrzése lehetőleg a
legkisebb veszteséggel és károsodással. Soha nem szabad elfelejteni, hogy a
tárolt gabona továbbra is élő szervezet, amely figyelmet és gondoskodást
igényel.
A kukorica biztonságos tárolási rétegvastagsága 2,5 méter. A
tárolási mennyiség növelése intenzívebb hőképződéssel jár, az egyéb szennyezők
por és léha a tárolási veszteségek növekedését és a tárolhatóság időtartamának
a csökkenését idézhetik elő.
A kukorica átlagos beltartalmi értéke
és szabvány előírásai:
Morzsolt kukorica takarmányozási
célra (Magyar Szabvány MSZ 12540)
Megjegyzés. Az ábrákra kattintva azok nagyíthatóak.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése