Oldalak

2016. március 10., csütörtök

Az élelmiszerbiztonság érdekében...

Az élelmiszer-biztonság kérdése világszerte az érdeklődés előterébe került és az Európai Unióban is prioritást élvez. Jogos elvárás, hogy az elfogyasztott élelmiszer ne károsítsa, hanem támogassa egészségünket. A lakosság jelentős részét aggasztják az élelmiszerekben esetlegesen található kórokozók és vegyi anyagok, beleértve a növényvédőszer-, állatgyógyszer maradékokat, adalékanyagokat, az elszennyeződött környezetből bekerülő káros anyagokat. 
Az élelmiszerlánc, azaz a termőföldtől az asztalig tartó folyamat már nem a szereplők egymásutánisága, hanem olyan hálózat, amelyet számos hatás - így negatív is - ér. E hatások között említhető a különböző betegségeknek a globális felmelegedésből eredő terjedése, az élelmiszerek forgalmazásának, az export növekedésének, a kereskedelem felgyorsulásának esetenként kedvezőtlen következményei.
Az élelmiszer-biztonság érdekében szükséges, hogy ne általános, hanem új módszereket alkalmazva célzott ellenőrzéseket hajtsanak végre, az élelmiszerlánc minden szereplőjétől információkat gyűjtsenek, azokat elemezzék, figyelembe vegyék a lehetséges kockázatokat.
 Nagy hangsúlyt kell fektetni a tudásmenedzsmentre, azaz a hatóság, az érintett vállalkozók és a vásárlók tudásának, ismereteinek bővítésére, valamint arra, hogy megfelelő választ adjanak a válsághelyzetekre, a folyamatosan fennálló és a hirtelen jelentkező ismert kockázatokra.

Nincsenek megjegyzések: