Oldalak

2016. március 24., csütörtök

T A L L Ó Z Á S...

Kukorica hibridek fajtakísérlete

Huszonkilenc kukorica hibrid vesz részt az idén a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a Gabonatermesztők Országos Szövetségének posztregisztrációs fajtakísérletében.
A kísérlet célja, hogy objektív eredmények birtokában a felhasználók kipróbált, megfelelő mennyiség és ismert minőség elérésére képes növényfajták közül választhassanak. A mérési eredményeket várhatóan novemberben hozzák nyilvánosságra. A fajtakísérletet 2016-ban is a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatóság Szántóföldi Növények Fajtakísérleti Osztálya végzi, a Fajtakísérleti Innovációs Tanács (FIT) szakmai felügyeletével. 

Talajlakó kártevők

Facsemeték talajlakó kártevők elleni...(videó)
Enyhe volt a tél, nem gyérítette a pajorokat és a drótférgeket. A drótférgek és a pajorok a talajban élnek, télen a talaj mélyebb rétegeibe húzódnak, 50-80 cm mélyre is, és a talaj tavaszi felmelegedésével a felsőbb rétegekbe jönnek fel. Táplálkozásukat akkor kezdik meg, amikor a talajhőmérséklet eléri a 11-12 °C-ot a gyökerek zónájában. Fejlődésükhöz nedves talajt igényelnek. Öntözött kerti talajok különösen kedvezőek növekedésükhöz. A kiszáradó talajból a lárvák a nedvesebb rétegekbe, az öntözött területekre húzódnak, vándorolnak.
Ezek a talajlakó kártevők szinte valamennyi növény gyökérzetét megrágják: kedvelik a zöldségféléket, virágokat, de a gyümölcsfák és díszfák gyökérzetét is.

Kifogásolt extrudált kenyerek

Egyes rozsos és szezámos extrudált kenyereket vont vissza az Aldi magyarországi üzleteiből, amelyek élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentettek.
A Nébih honlapján közzétett tájékoztatás szerint "a kifogásolt termék egyszeri, vagy rövid időszakon keresztül történő fogyasztásától egészségártalom nem valószínűsíthető".Az Európai Bizottság gyorsriasztási rendszerén (RASFF) érkezett információk alapján az Aldi üzleteiben árusított, 250 grammos kiszerelésű rozsos és szezámos extrudált kenyér "Ochratoxin A" penészgomba toxinnal szennyezett.
Az ochratoxinok egyes penészgombák által termelt méreganyagok, melyek közül az "ochratoxin A" a legjelentősebb, mely erősen toxikus anyag. A toxin különböző élelmiszerekben, főleg gabonában, gabonatermékekben, hüvelyesekben, kávéban, sörben, szőlőlében, mazsolában, borban, kakaóban, mogyorófélékben, és fűszerekben fordulhat elő. 

Lemosó permetezés...

Lemosó permetezést megelőző munkák(videó)
A gyümölcsfák védelmét szolgáló eljárások közül az egyik legfontosabb a tél végi, kora tavaszi lemosó permetezés. Ha elvégezzük ezt a műveletet, fáradozásunk később megtérül, hiszen több és jobb minőségű termést hoznak a gyümölcsfák.A tavaszi lemosó permetezés előtt mindig távolítsuk el a gyümölcsmúmiákat, végezzük el a kéregtisztogatást és a metszést.

Nincsenek megjegyzések: