Oldalak

2022. december 13., kedd

Fertődi Fajtakísérleti Állomás

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) fertődi Fajtakísérleti Állomása megszerezte az ökológiai minősítést - közölte a Nébih kedden az MTI-vel. Ennek köszönhetően a jövőben az ökológiai gazdálkodásra alkalmas fajták vizsgálata az első ökológiai fajtakísérleti állomáson történhet majd Fertődön.

    A közlemény szerint a Nemzeti Cselekvési Terv az ökológiai gazdálkodás fejlesztéséért célkitűzései között szerepel az ökológiai vetőmagpiac és az ökológiai takarmányhozzáférés magyarországi fellendítése, ezeket a feladatokat az Agrárminisztérium megbízásából a Nébih fogja megvalósítani.
    A hivatal által kezelt öko vetőmag adatbázisban 13 faj (többnyire zöldségfajok) 22 fajtája található. Magyarország termőterületének mintegy 0,04 százalékán zajlik ökológiai vetőmag-előállítás, az elmúlt 5 év adatai szerint 20 faj 50 fajtáját állítják elő 1300-2200 hektáron.  
    Kiemelték, az ökológiai gazdálkodásnál fontos szerepe van a helyes fajtaválasztásnak. Olyan jó ellenálló képességgel rendelkező fajtákat kell előtérbe helyezni, amelyek kisebb kártétel mellett is jól teremnek. Mérvadó még egyebek mellett, hogy el tudják nyomni a gyomokat, valamint, hogy a kiválasztott fajta toleráns legyen az aszállyal vagy akár a nagy mennyiségű csapadékkal szemben is.
    Ezért a hivatal szakemberei a fajtaválasztásban is segítik az ökológiai gazdálkodókat.
    Aminősítést a hivatal a Vidékfejlesztő Program Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása pályázat megnyerésével szerezte meg - olvasható a Nébih közleményében.(F:MTI)

Nincsenek megjegyzések: