A XIII. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztiválon szombaton hirdették ki a fajtamézek versenyének eredményét és az idei év legjobb magyar mézét.
2022-ben az Év kiváló magyar méze a csővári Dian Richárd akácméze lett.
A
zsűri értékelése szerint a legjobb akácmézet Hegedűs Gábor készítette
Hódmezővásárhelyen, a legjobb repcemézet a dunaújvárosi Gál Balázs
Sándor, a legjobb vegyesmézet pedig Dian Gergő Csőváron.
Fajtaméz
kategóriában Hanzel Róbert hárs méze nyert Kaposmérőről, az egyéb
fajtaméz kategóriában a pécsváradi Tojzán Zoltán facélia méze
diadalmaskodott.
A napraforgóméz kategória első helyezettje Jó
István lett, aki Nagytarcsán méhészkedik. A különleges méz kategória
első helyezettje a gyulai Alb György mogyorós-csokoládés méze lett -
tájékoztatta az MTI-t Árgyelán János versenyigazgató, az Országos Magyar
Méhészeti Egyesület (OMME) Békés megyei szaktanácsadója.
A
felhívásra rekordszámú, 448 mintát küldtek be idén, azokat ötfős szakmai
zsűri bírálta. Az értékelési szempontok között szerepelt a tisztaság, a
víztartalom, a jellemző szín, a méz fajta szerinti illat jellege, az íz
tisztasága, a csomagolás, valamint a harmónia, az összbenyomás.
Csaknem
hatvan minta került a második körbe, azokat az Eurofins Food Analytica
Kft. először analitikai szempontból elemezte, majd a víztartalmat, a
fruktóz-glükóz arányt nézték, valamint a méz pollenösszetételét is
megállapították. Így alakult ki a végső sorrend.
A győztesek
jogosultak arra, hogy jövőre a mézüket egy matricával lássák el, amely
igazolja a versenyen elért fokozatot a vásárlók felé.
Bross
Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke - aki maga is a
bíráló bizottság tagja volt - elmondta, a gyulai mézverseny az egyetlen
országos szintű megmérettetés, amely jelentős a méhészek szempontjából.(F:MTI)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése