Oldalak

2010. december 7., kedd

Adóellenőrzési tanácsok...

Figyelem, jó felkészülni az adóellenőrzésre


A hamarosan beköszöntő új év több tekintetben is fordulót jelent az adójogszabályok terén. Az adóellenőrzések típusai (vagyis a bevallások utólagos vizsgálata, az állami garancia beváltásához kapcsolódó, az egyes adókötelezettségek teljesítésére irányuló, az adatok gyűjtését célzó, az illetékkötelezettségek teljesítésére vonatkozó, valamint az ellenőrzéssel lezárt időszak ismételt vizsgálata) változatlanok maradnak, az ellenőrzési irányelvek jelentős mértékben módosulnak. A változásokat 2011. február 29-ig teszi közzé az akkor már Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nevet viselő adóhatóság vezetője, de addig sem árt tisztázni a legfontosabb, a vizsgálatokhoz kapcsolódó kérdéseket.

Az ellenőrzés az erről szóló előzetes értesítés kézbesítésével kezdődik. Amennyiben az adóhatóság ezt mellőzi, akkor a megbízólevél vagy az általános megbízólevél bemutatásával veszi kezdetét. A vizsgálódás határidejének kezdő időpontja a megbízólevél átadásának napja (kivéve a próbavásárlást, amikor ezt az okiratot utólag adják át). Az ellenőrzés az adóhatóság által készített jegyzőkönyv átadásával fejeződik be, ha azt kézbesíteni kell, úgy a postára adás napjával. Fontos változás 2011-től, szemben az eddigi gyakorlattal, hogy amennyiben egy-egy vállalkozás már értesült az adóellenőrzés tényéről, attól az időponttól nem élhet az önellenőrzés lehetőségével.

Alapesetben adóügyekben, így ellenőrzéskor (többek között jövedelemvizsgálat, egyes adókötelezettségek teljesítésének ellenőrzése, költségvetési támogatás kiutalását megelőző vizsgálat esetén) harminc nap az ügyintézési határidő, amelyet legfeljebb harminc nappal hoszszabbíthatnak meg. A bevallások utólagos vizsgálatánál vagy az állami garancia beváltásához kapcsolódó ellenőrzéskor azonban ennél hosszabb, már kilencvennapos határidővel kell számolni.
Jogorvoslatra alapesetben 15 napjuk van az érintetteknek, a másodfokú határozat kézhezvétele után pedig harminc nap.

Bírósághoz csak jogerős másodfokú határozattal lehet fordulni. Fontos tudni, hogy ebben az esetben egymással párhuzamosan két pert is kell indítani. A szakmait a határozat ellen, és egy a másikat a végrehajtás felfüggesztéséért. Utóbbi halasztó hatályú, azaz amíg ebben a perben nem születik döntés, addig a végrehajtás szünetel. A szakmai perben sor kerülhet szakértők bevonására, erről minden esetben a bíró dönt. Amennyiben a per végeredményével nem értünk egyet, úgy felülvizsgálati kérelemmel fordulhatunk a NAV elnökéhez, a következő lépcsőben a felügyelő miniszteréhez vagy/és az adópolitikáért felelős miniszterhez.

Amennyiben cégünknél megjelenik az adóellenőr, mindenképpen jelöljük ki azt a kapcsolattartó személyt, akin keresztül az adóellenőr információkat kaphat. Legyünk együttműködők a hatósággal, de ha nem vagyunk biztosak a kérdésére adandó jó válaszban, úgy feltétlenül kérjünk időt, és a kérdést vitassuk meg egy független adótanácsadóval.
(f: vg.hu 2010.12.06)

Nincsenek megjegyzések: