Oldalak

2010. december 20., hétfő

Tárgyi eszközök értékesítése az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetése esetén
A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (továbbiakban: szja-törvény) 57. § (5) bekezdésében foglaltak szerint a szünetelés kezdő napjától az addig végzett egyéni vállalkozói tevékenységre tekintettel a szünetelés megkezdésének adóévéről szóló adóbevallás benyújtásáig
a) befolyt ellenérték (bevétel) a szünetelés megkezdése adóévében megszerzett vállalkozói bevételnek,
b) igazoltan felmerült kiadás a szünetelés megkezdése adóévében elszámolható vállalkozói költségnek
minősül, amelyet az egyéni vállalkozó a szünetelés megkezdése évéről szóló adóbevallásában vesz figyelembe. A szünetelés megkezdése adóévéről szóló adóbevallás benyújtását követően befolyó bevételre, illetve felmerült kiadásra minden olyan adóévben, amelyben a tevékenység az adóév minden napján szünetelt, az önálló tevékenységből származó jövedelem megállapítására vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni.
Az előzőek azt jelentik a gyakorlatban, ha az egyéni vállalkozó a tevékenységének szüneteltetése ideje alatt, de a szünetelés kezdő évéről beadandó személyi jövedelemadó bevallásának benyújtására nyitva álló határidőig (február 25.) értékesíti az egyéni vállalkozói tevékenységéhez használt, kizárólag üzleti célt szolgáló tárgyi eszközét, akkor a tárgyi eszköz eladási ára egyéni vállalkozásból származó bevételnek minősül, mellyel szemben az értékcsökkenési leírás még el nem számolt része a költségek között elszámolható.
Amennyiben a tárgyi eszköz eladására a bevallás benyújtására nyitva álló határidőt követően a szünetelés ideje alatt kerül sor, akkor e bevételre az önálló tevékenységből származó bevételre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.
Az önálló tevékenységből származó bevételek körét az szja-törvény 2. számú melléklete határozza meg. E melléklet I.2 pontja szerint bevételnek minősül a kizárólag üzleti célt szolgáló tárgyi eszköz értékesítésekor kapott ellenérték, ha annak beszerzési, előállítási költségét a magánszemély bármely évben elszámolta a költségei között.
A tevékenység szüneteltetése alatt értékesített tárgyi eszköz nem tekinthető kizárólag üzleti célt szolgáló tárgyi eszköznek, ezért a szünetelés ideje alatt értékesített tárgyi eszközök eladásából származó bevételre az ingó-, ingatlanértékesítésből származó jövedelem megállapítására vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni, ami azt jelenti, hogy a bevételből ebben az esetben is levonható a beszerzési árnak a költségek között még el nem számolt része, valamint az értékesítéssel kapcsolatos elismert és igazolt kiadások.
(f: APEH, 2010.12.16)

Nincsenek megjegyzések: