Oldalak

2010. december 17., péntek

Felelősség az adóhiányért...

Fontos kérdés, hogy a munkáltatóra kiszabott adóhiányért fennáll-e a munkavállaló kártérítési felelőssége?
Itt igazából az a kérdés, hogy az adóhiány beletartozik-e a kár fogalmába. Először egy pontosítást: csak a megfizetett adóhiány minősülhet kárnak, az adóhatósági határozattal megállapított csak akkor lesz az, ha megfizették.
Az egységes bírósági gyakorlat szerint az adófizetési kötelezettség és annak teljesítése nem minősíthető kárnak.
A kár fogalmának része a jogellenesség, a felmerült kár a károkozó körülmény folytán a károsult vagyonában beállott értékcsökkenést jelenti. Az adófizetési kötelezettség teljesítése, az adóhiány megfizetése csökkenti a fizetést teljesítő vagyonát, de ez a csökkenés nem jogellenes, hiszen jogszabályok írják elő a fizetési kötelezettséget. Ez igaz lehet a késedelmi pótlékra is.
Az adóbírság már nem illetéktelen vagyoni előnyt von el - hanem szankcióként ténylegesen csökkenti az adózó vagyonát, tehát a kár jogi fogalmába beletartozhat. Azért itt a kártérítési kötelezettség további feltételei vizsgálandók.
A fentiekhez képest vannak speciális adózási tényállások: a jogszabályban előírt adómentesség vagy adókedvezmény nem teljesítése miatt megállapított adóhiány beletartozhat a kár jogi fogalmába, de csak elmaradt vagyoni előnyként.
(f: Adónet.hu)

Nincsenek megjegyzések: