Oldalak

2010. december 17., péntek

AGRARSZEKTOR.HU   |   2010.12.16
A FAO felfelé, 2,216 milliárdról 2,229 milliárd tonnára módosította a világ idei gabonaterméséről korábban közzétett előrejelzését, miután több országban jobbak lettek a vártnál a betakarítási eredmények.
Ennek ellenére a világ gabonapiaca változatlanul szűkös lesz, mert a fogyasztás nagyobb, mint a termelés, ami miatt tovább csökkennek a világ gabonakészletei. A rossz időjárás hatását az idén számos terménynél enyhíteni lehetett a raktárkészletek mozgósításával, de jövőre ezt nem lehet folytatni, ha ismét rossz lesz a termés.
A raktárkészletek a búza, a kukorica és a szója esetében is kritikusan alacsony szintre süllyedtek az idén, búzából például a FAO számításai szerint a globális tartalék 181 millió tonnára csökkenhet az év végére, ami 10 százalékkal kevesebb a tavalyinál. A szokásosnál kisebb termésről szóló nemzetközi hírek, és a spekulációs vásárlások felhajtották a gabona árát a nyáron a világ meghatározó árutőzsdéin.
Szeptember második felében aztán ismét megindultak felfelé a gabonaárak a korábban vártnál kevesebb jövő évi termésre vonatkozó előrejelzések hatására. Időközben mérséklődtek az árak, a korrekció azonban átmeneti, elemzők szerint arra lehet számítani, hogy hamarosan folytatódik az emelkedés.

Nincsenek megjegyzések: