Oldalak

2010. december 21., kedd

Kártérítési felelősség...

A munkaviszonyban álló alkalmazott kártérítési felelősségére az alábbiak vonatkoznak:
A munkavállaló kártérítési felelőssége a munkaviszonyából eredő kötelezettségének vétkes megszegésével okozott kárért áll fenn. A munkavállaló vétkességét, a kár bekövetkeztét, illetve mértékét, valamint az okozati összefüggést a munkáltatónak kell bizonyítania.

Gondatlan károkozás esetén a kártérítés mértéke a munkavállaló egyhavi keresetének ötven százalékát nem haladhatja meg. Kollektív szerződés vagy munkaszerződés a károkozás, illetve a károkozó körülményeire, így különösen a vétkesség fokára, a károkozás jellegére, gyakoriságára, valamint a munkavállaló beosztására tekintettel a kártérítés mértékét ettől eltérően is szabályozhatja, így a munkaszerződés legfeljebb másfél havi, a kollektív szerződés legfeljebb hathavi átlagkeresetig határozhatja meg; ettől érvényesen eltérni nem lehet.

Szándékos károkozás esetén a munkavállaló a teljes kárt köteles megtéríteni.
A munkavállaló kártérítési felelőssége csak a munkáltató felé áll fenn - harmadik személy - pl. ügyfél nem követelhet kártérítést közvetlenül a hibát vétő alkalmazottól. Helyette a munkáltató felel.

Jó tudni, hogy a munkajogi igények a kár bekövetkeztétől számított 3 év alatt évülnek el. Ez irányadó a munkáltatónak a munkavállalóval szemben támasztható kártérítési igényére is.
(f: Adónet.hu)

Nincsenek megjegyzések: