Oldalak

2010. december 20., hétfő

Továbbra is közzéteszi az agráradatokat az MVH...

AGROMONITOR.HU   |   2010.12.17
Továbbra is nyilvánosságra hozza saját honlapján a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) azoknak a gazdálkodóknak az adatait, akik az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból (EMGA) és az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) uniós támogatásokat kapnak – közölte az agromonitor.hu-val a hivatal sajtóirodája. A szervezet jogászai áttanulmányozták az Európai Bíróság (EB) közelmúltbeli döntését, amely „aránytalan intézkedésnek” minősítette, hogy az uniós mezőgazdasági támogatásokban részesülő természetes személyek nevét és az általuk felvett pontos összeget nyilvánosságra kell hozni. Az MVH jogi álláspontja szerint a bírósági ítélet miatt nem kell azonnali hatállyal megváltoztatni a közérdekből nyilvános adatok hazai közzétételi gyakorlatát a hivatal honlapján. Így amíg más döntés nem születik, az MVH negyedévente frissíti nyilvános támogatási adatbázisait. A hivatal ügyfélnyilvántartásaiban ma 352 727 magánszemély szerepel, akik valamennyien potenciális agrártámogatás-igénylők is.
Az MVH jogászai megvizsgálták az agrártámogatások nyilvánosságára vonatkozó uniós bírósági döntést és a hatályban lévő hazai jogszabályokat – közölte az agromonitor.hu-val az MVH sajtóirodája. Mint ismert, az Európai Bíróság (EB) a közelmúltban német beadványra „aránytalan intézkedésnek” minősítette a természetes személyek esetében, hogy az unióban nyilvánosságra kell hozni a mezőgazdasági támogatásokban részesülő termelők nevét és az általuk felvett pontos összegeket. Az állásfoglalás azt jelentheti, hogy e gazdálkodói körnél a kifogásolt adatokat nem kell majd közzétenni a jövőben.
Az MVH ma egy 2008-as uniós rendelet és az ahhoz kapcsolódó magyar törvényi előírások szerint - ide értve a Polgári törvénykönyvről, az államháztartásról és a személyes adatok védelméről szóló jogszabályokat is - hozza nyilvánosságra saját honlapján a támogatási adatokat. A konkrét hazai szabályozást tartalmazó 2007-es törvény a mezőgazdasági, az agrár-vidékfejlesztési és a halászati támogatásokhoz, illetve az egyéb intézkedésekre vonatkozó eljárások egyes kérdéseire terjed ki. E jogszabály – összhangban a jelenlegi uniós rendelkezésekkel – közérdekből nyilvánosnak minősíti azoknak az ügyfeleknek az adatait, akik a nemzeti költségvetésből, illetve az EMGA-ból, az EMVA-ból és az Európai Halászati Alapból (EHA) támogatásokat kapnak. Az előírások szerint a termelők nevét, lakóhelyét, székhelyét, telephelyét, támogatási jogcímét, megállapított támogatásait, illetve jogosulatlan igénybevételek miatti visszafizetéseit kell nyilvánosságra hozni. Az EB állásfoglalása ezek közül a természetes személyek nevére és pontos támogatására vonatkozó adatokat minősítette „aránytalan intézkedésnek”, mert a grémium a személyes adatok védelméhez fűződő jogot „erősebbnek” ítélte.
A hivatal eddig valamennyi támogatási kifizetésnél közzétette a meghatározott adatokat – húzta alá a szervezet sajtóirodája. A bírósági döntés ugyanakkor a teljes uniós rendeletet megsemmisítette, tehát valamennyi EMGA és EMVA kifizetésre vonatkozik. Az MVH jogi álláspontja szerint azonban az ítélet jelenleg nem indokolja, hogy a hivatal honlapján azonnali hatállyal megváltozzon a közérdekből nyilvános adatok közzétételi gyakorlata. Így amíg „ellenkező értelmű döntés” nem születik, a hivatal negyedévenkénti frissítéssel (illetve a negyedévet követő hónap végéig) továbbra is közzéteszi a mostanáig előirt információkat.
Az MVH nyilvántartásaiban ma 352 727 (pénzügyi kapcsolattal rendelkező) magánszemély szerepel, akik valamennyien potenciális agrártámogatás-igénylők is, vagyis a bírósági állásfoglalás adataik nyilvánosságát a későbbiekben érintheti. Egyes nemzetközi értelmezések szerint azonban az ítélet nem jár jogi következményekkel a korábbi és a folyamatban lévő ügyekre, így leghamarabb jövő tavasszal kell változtatni a közzétételi rendszeren. Az Európai Bizottság illetékesei a közelmúltban úgy nyilatkoztak, hogy a testület szakértői szintén vizsgálják a bírósági döntés miatti helyzetet.


Nincsenek megjegyzések: