Oldalak

2010. december 17., péntek

MVH - Aktuális

Az agrártámogatások kölcsönös megfeleltetési rendszerének bevezetése Magyarországon
Elektronikus Kormányzat Operatív Program (EKOP) keretében, 2,7 milliárd forintos uniós forrásból megvalósított informatikai rendszer is segíti a támogatások kiosztását
„Az agrártámogatások kölcsönös megfeleltetési rendszerének bevezetése Magyarországon" címmel rendezett projektzáró sajtótájékoztatót a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) és a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH). A két intézmény összesen 2,7 milliárd forintot nyert az Elektronikus Kormányzat Operatív Program keretében.
2010. 12. 15.
A két szervezet a hatékony informatikai rendszer kiépítése alkalmából projektzáró sajtótájékoztatót rendezett december 14-én, a Magyar Tudományos Akadémia épületében. Az esemény apropója az volt, hogy az MVH-t és az MgSzH-t (amely a kölcsönös megfeleltetés végrehajtásának legnagyobb intézményi szereplője) összekapcsoló hatékony informatikai struktúra kialakítására 2,7 milliárd forint támogatást nyert konzorcium sikeresen építette ki az uniós elvárásoknak megfelelő rendszert, mely 2011. január 1-jétől alkalmas az összes, kölcsönös megfeleltetéssel kapcsolatos feladat elvégzésére. 
A sajtótájékoztatót Palkovics Péter, az MVH elnökének köszöntőbeszéde nyitotta meg. A szervezetet és az európai uniós finanszírozású projektet V. Németh Zsolt a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára mutatta be, a program szakmai összefoglalóját már a projekt beindításában is résztvevő Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid tartotta, szintén a VM-től. Az eseményen megjelent Huba Bence, az NFÜ gazdasági elnökhelyettese is. A szervezők szerint a rendezvény célja az volt, hogy tájékoztassák a kölcsönös megfeleltetésben érintett szakembereket és a sajtó munkatársait a fejlesztés sikeres lezárásáról.
A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH), mint az Európai Unió Közös Agrárpolitikája keretében nyújtott agrár- és vidékfejlesztési támogatások akkreditált kifizető ügynöksége, évi mintegy 500 milliárd forint kifizetését bonyolítja le. A kifizetéseknek minden esetben feltétele a vonatkozó szigorú szabályok betartása. Ezeknek a szabályoknak a betartását az MVH 2004 májusa, azaz Magyarország uniós csatlakozása óta folyamatosan ellenőrzi. A Magyarországon 2009 és 2013 között fokozatosan bevezetendő kölcsönös megfeleltetési rendszer alapvető változást hozott az ellenőrzésekben. A kölcsönös megfeleltetés rendszer lényege, hogy az MVH-nak már nem csak az egy-egy támogatáshoz szorosan kapcsolódó feltétel betartását kell ellenőriznie, hanem figyelembe kell vennie más társhatóságok által elvégzett ellenőrzésének eredményét is.

Nincsenek megjegyzések: