Oldalak

2010. december 16., csütörtök

Egyszerre ellenőriznek a hivatalok

A tájékoztatót Palkovics Péter, az MVH elnöke nyitotta köszöntőjével, melyben elmondta, hogy az Európai Unió feltétele a támogatásokhoz az, hogy a gazdák betartsák a szigorú szabályokat, köztük az állat- és növényegészségügyi, élelmiszerbiztonsági, állatjóléti és környezetvédelmi előírásokat. Ez természetesen mind a fogyasztó, mind pedig az ország szempontjából nagyon fontos.

Ezen szabályok betartatásának könnyebb megvalósulását mostantól az úgynevezett Elektronikus Kormányzat Operatív Program keretein belül megvalósult informatikai rendszer is elősegíti, mely összesen 2,7 milliárd forintos EU forrásból valósulhatott meg, és munkáját 2011. január elsejével el is kezdi.

Az elnököt követte V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, aki bemutatta a résztvevőknek a programot, elmondta, hogy a projekt célja az, hogy az eljárásokat rugalmasan és gyorsan tudják végrehajtani, valamint egy ügyfélközpontú, ügyfélbarát rendszert építsenek ki.

A rövid tájékoztató után Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid a Vidékfejlesztési Államtitkárság titkárságvezetője prezentálta szakmai összefoglalóját, mivel már a projektum beindítása óta jelen volt.

Elmondta, hogy a sikeresen elkészült rendszer 2 és fél év alatt valósult meg a már említett 2,7 milliárd forintból, közel száz ember munkája révén.

A rendszer lényege, hogy az MgSzH és az MVH szerteágazó informatikai rendszerét egy közös síkra emelje, úgy, hogy a két hivatal törzsadat rendszere közös lesz, így a két intézmény együttműködése gyorsabb és rugalmasabb ügyintézését eredményez. Ennek lesz köszönhető az, hogy a hivatalok az ellenőrzéseket egyszerre fogják megtartani, melyből következik, hogy a gazdákat már nem több napon keresztül tartják majd fel munkájukban az ellenőrök, hanem egyesítve lesz megoldva a kötelező szűrés, ezzel is könnyítve a termelő munkáját.

Ezen felül az MgSzH célja a projekttel az volt, hogy „olyan egységes, magas rendelkezésre állású, központilag menedzselhető, olcsón üzemeltethető informatikai alapkörnyezetet alakításon ki, mely képes kiszolgálni a Hivatal informatikai igényeit, növeli a felhasználók munkájának hatékonyságát, támogatja a csoportmunkát és biztosítja az egységes kommunikációt, valamint megteremti a különböző informatikai rendszerek számára a közös platformot” – mondta el előadásában a titkárságvezető.

Prezentációjában ezt követték az MVH céljai, nevezetesen, hogy az ügyfeleket hatékonyan tudja beazonosítani a támogatási kérelem és a KM ellenőrzés összekapcsolása érdekében, valamint hatékonyan tudja kiválasztani a támogatottak közül azokat, akiket ellenőriznek. Emellett, egy rugalmas, a jogcímek változását követő KM szankciószámítási rendszer kiépítése egy, a megnövekedett igényeket kiszolgáló, megerősített szerverkapacitás mellett.

A tájékoztatóból kiderült, hogy az elkészült fejlesztés sikeresen lezárult, és január elsején el is kezdi munkáját az összes, kölcsönös megfeleltetéssel kapcsolatos feladat ellátásában.
(f: agrárszektor.hu, 2010.12.15)

Nincsenek megjegyzések: