Oldalak

2010. december 20., hétfő

Kölcsönös megfeleltetés...

A kölcsönös megfeleltetés rendszerének bevezetése
Az MgSzH kiemelt feladata a kölcsönös megfeleltetés (KM, cross compliance) rendszerének bevezetése.
A kölcsönös megfeleltetés kapcsolatot teremt a mezőgazdasági közvetlen támogatások kifizetése és a mezőgazdasághoz szorosan kapcsolódó területek a környezetvédelem, az állat- és növényegészségügy, az élelmiszerbiztonság, az állatvédelem és a helyes mezőgazdasági és környezeti állapot normái és kötelezettségei között.
A kölcsönös megfeleltetés rendszerének bevezetése ezek magas szinten történő garantálásának agrárpolitikai eszköze, az e területekre vonatkozó kötelezettségeket tömöríti, és be nem tartásuk esetére szankciókat alkalmaz a közvetlen agrártámogatások tekintetében.
Az agrártámogatások odaítélésének feltétele nem a termelés, hanem a Kölcsönös Megfeleltetés követelményeinek betartása lett.
Magyarország "A kölcsönös megfeleltetési szabályok betartását ellenőrző szervekről" szóló 322/2007. (XII. 5.) Korm. rendeletben jelölte ki a hatósági ellenőrzésekben részt vevő szervezeteket. E rendelet alapján a támogatások kifizetésének ellenőrzését a kölcsönös megfeleltetés szabályai alapján kell elvégezni. Az ehhez kapcsolódó ellenőrzéseket a vonatkozó jogszabály az MVH-hoz és Hivatalunkhoz delegálja.
A KM MgSzH-ra vonatkozó ellenőrzési feladatainak határidőre történő bevezethetősége és a végrehajtás központi koordinációja érdekében létrehozták a Hivatal Központjában a Kölcsönös Megfeleltetés Osztályt.
Ide kattintva az Osztály honlapjára kerül, ahol többet megtudhat a kölcsönös megfeleltetés rendszeréről. (f: MgSzH)

Nincsenek megjegyzések: