Oldalak

2010. december 20., hétfő

Az adószám felfüggesztés hatása a vevőre

Az adószám-felfüggesztés lényegi tartalmát, jogkövetkezményét az Az Art. 24/A.§(6) bekezdése tartalmazza. Ennek lényege, hogy az adószám alkalmazásának felfüggesztését elrendelő határozat jogerőre emelkedése és a felfüggesztés megszüntetéséről szóló határozat jogerőre emelkedése közötti időszakra az adózó adó-visszaigénylést, adó-visszatérítést, költségvetési támogatás igénylést a felfüggesztés megszüntetését követően sem érvényesíthet, illetve ezen időszakban túlfizetés visszatérítését sem kérheti. Az adóhatóság az adózó felfüggesztést elrendelő határozat jogerőre emelkedését megelőző időszakra vonatkozó adó-visszaigénylési, adó-visszatérítési kérelmét, illetve költségvetési támogatás iránti kérelmét kizárólag a felfüggesztés megszüntetését elrendelő határozat jogerőre emelkedését követően teljesítheti.

Ez kizárólag azt az adózót érinti, akinek az adószámát az adóhatóság felfüggesztette. De kérdés, hogy ennek az adózónak a vevőjére van-e kihatása az adószám felfüggesztésnek? Azaz ilyenkor az adózó végezhet-e értékesítést, szolgáltatás-nyújtást, számlát állíthat-e ki, a fizetendő adót meg kell-e állapítania, - és nem utolsó sorban a vevője a számlát befogadhatja-e, a rajta szereplő előzetesen felszámított áfát levonásba helyezheti-e?

A kérdést különösen az Áfa tv. alábbi rendelkezései indokolják:
127. § (1) Az adólevonási jog gyakorlásának tárgyi feltétele, hogy az adóalany személyes rendelkezésére álljon
a) a 120. § a) pontjában említett esetben a nevére szóló, az ügylet teljesítését tanúsító számla;
168. § (1) Számla: minden olyan okirat, amely megfelel az e fejezetben meghatározott feltételeknek.
169. § A számla kötelező adattartalma a következő:
…c) a termék értékesítőjének, szolgáltatás nyújtójának adószáma, amely alatt a termék értékesítését, szolgáltatás nyújtását teljesítette;

Ezek után a kérdés az, hogy adószám-felfügesztés hatálya alatt álló adózó által kiállított számla – az adószám felfüggesztés miatt – megfelel-e a számla-fogalomnak, illetve ez a számla az adólevonási jog tárgyi feltételének?

Álláspontom szerint az adószám-felfüggesztés nem jelenti az érintett adózó gazdasági tevékenységének felfüggesztését, ez alapján tehát értékesítési és szolgáltatás-nyújtási tevékenységet az adószám-felfüggesztés hatálya alatt végezhet, és ennek fizetendő adóját is köteles elszámolni. Nem lehetséges ebben a kérdésben szigorúbb álláspontot elfoglalni, mint amelyet a törvény tartalmaz. Az Art. Art. 24/A.§/6/ bekezdése csak az adózó adó-visszaigénylési, visszatérítési jogosultságát korlátozza – további adókötelezettségeit nem. Ebből következően az adószám felfüggesztés hatálya alatt kiállított számla az adószámot érintő részében is hiteles. Nem is tehetne másként az adózó – az értékesítési tevékenységéről akkor is köteles számlát kiállítani annak minden következményével, ha az adószáma felfüggesztést nyert. Ha pedig így van – akkor a vevő jogosult a számlát befogadni, előzetesen felszámított adóját levonásba helyezni.

Tehát az adószám felfüggesztés az érintett adózó vevőjére nem hat ki.
(f: Adónet.hu)

Nincsenek megjegyzések: