Oldalak

2010. december 3., péntek

Az értékcsökkenésről...

Az értékcsökkenés elszámolása egy zárlati művelet a vállalkozások többségénél. A számviteli politikában kell meghatározni, milyen időközönként számoljunk el, de évente ez természetesen kötelező, hiszen a beszámolóban a befektetett eszközök értékét nettó értéken kell kimutatni. Általában nem lehet vele várni a beszámoló elkészítéséig, hiszen a decemberi feltöltési kötelezettség számításhoz elkerülhetetlen az információ.

Egyre gyakrabban merül fel kérdésként, hogy muszáj-e az értékcsökkenést elszámolni. A válságban szenvedő vállalkozások alig-alig tudnak nyereséget termelni, sokszor már az üzemi eredményük is negatív. Felmerül bennük az igény, hogy az értékcsökkenést nem számolják el, hiszen pl. folyószámla-hitelük hosszabbításához pozitív eredményre van szükség.

Az értékcsökkenés elszámolása kötelező.
A Számviteli Törvény előírásai szerint az immateriális javak és a tárgyi eszközök bekerülési értékét azokra az évekre kell felosztani, amelyekben ezen eszközöket előreláthatóan használni fogják.
Az évenként elszámolandó értékcsökkenés összegét az egyedi eszköz várható használata, élettartama, fizikai elhasználódása és erkölcsi avulása figyelembevételésvel kell alkalmazni.
A terv szerint elszámolásra kerülő értékcsökkenés megváltoztatására pedig csak akkor van lehetőség, ha az eszköz használatában lényeges változás következett be. Az adózás előtti eredmény veszteségessé válása azonban nem tekinthető ilyennek, még akkor sem, ha attól a hitel-felvételi lehetőség függ.

Az értékcsökkenés viszont lehetőség is lehet a nyereséges vállalkozásoknak. Az Sztv. szerinti értékcsökkenésnél sok esetben gyorsabb értékcsökkenés lehetséges az adótörvény szerint, tehát úgy tudjuk az adóalapot csökkenteni, és ezáltal kevesebb adót fizetni, hogy a számviteli beszámolóban kimutatott mérleg szerinti eredményt nem csökkentettük.
Figyelemmel kell lenni azonban arra, amennyiben az adó alapját 33 vagy 14,5 %-os értékcsökkenéssel kezdtük el csökkenteni, akkor a következő években már nem érvényesíthetjük az 50 %-os leírást. Tehát már a beszerzés évétől kezdve alkalmazni kell a gyorsított leírást. (f: AdóNet.hu)

Nincsenek megjegyzések: