Oldalak

2010. december 10., péntek

agrarszektor.hu   |   2010.12.10
Egyetértene hazánk azzal, hogy felső korlátot határozzon meg az Európai Unió a közvetlen agrártámogatásokra a 2014-től kezdődő új költségvetési ciklusban, ha az emiatti megtakarításokat nemzeti hatáskörben lehetne felhasználni – foglalja össze a Világgazdaság a parlament mezőgazdasági bizottságának tegnapi albizottsági ülését.
Magyarország a közvetlen kifizetéseket tartalmazó 1. KAP-pillérben mintegy 1,2 milliárd, a vidékfejlesztési forrásokat közvetítő 2. pillérben 600 millió eurós uniós forráshoz juthat 2013-ban, és szakértők szerint legalább e támogatottsági szintet kellene megőrizni az új költségvetési ciklus időszakában is.
Az 1. pillér alaptámogatásainak maximálása a 180 ezer regisztrált agrártermelőt attól függően érintheti, hogy az unió hol húzza meg az egy gazdaságra jutó támogatási határt, illetve egy hektárra mekkora plafont állapít meg. Az előzetes hazai elemzések szerint az éves támogatási maximum termelőnként 100–300 ezer euró, hektáronként pedig 150–260 euró lehet, így a 385–2000 hektárnál nagyobb gazdaságok esnének el eddigi pénzeik egy részétől. A változtatások – a különböző verzióktól függően – 230–1530 termelőnél csökkentenék a támogatásokat, akik eddigi EU-forrásaik 15–37 százalékát veszítenék el.
A kormány agrárpolitikáját a kis- és közepes családi gazdaságokra építi, amelyek megerősítéséhez társadalmi érdek fűződik. Ángyán József szerint e téren előrelépést hozhat, hogy a bizottsági közlemény a KAP 1. pillérében új elemként szerepeltetné a kisgazdaságok speciális támogatását 2014-től. A VM részben ide csoportosítaná át azokat a pénzeket, amelyeket az alaptámogatások maximálásával meg lehetne takarítani.

Nincsenek megjegyzések: