Oldalak

2010. december 4., szombat

Digitális könyváruház...

Digitális könyváruházat nyit év végén a Google
Dojcsák Dániel, 2010. december 01.

A Google egy ideje ígérgeti, hogy komolyabban beletenyerel a digitális könyvpiacba, a Wall Street Journal tegnapi cikke szerint most jött el az idő. A karácsonyi szezon ugyan még kimarad, de a hónap végén várhatóan elindul a Google könyvesbolt.

A Google Books projekt eredetileg papírkönyvek digitalizálására jött létre, azzal a céllal, hogy megőrizze, kereshetővé és elérhetővé tegye a korábbi írásos dokumentumokat mindenki számára. Nyilván adódott a lehetőség, hogy a magasztos cél mellé egy üzleti modell is felsorakozzon, így nőtt ki a Books mellől a Google Editions könyváruház terve. Az Amazonnal szemben itt nem letöltésről, vásárolásról van szó, hanem az Editions felületén belül lehet hozzáférni a könyvekhez, s ott is lehet őket olvasni, lapozni, használni. Természetesen számolva a realitásokkal, lesz lehetőség arra is, hogy valaki offline olvasáshoz különböző formátumokba letöltse a könyveket számítógépére vagy e-könyv olvasóra. Arról viszont nincs szó, hogy milyen eszközök lesznek támogatva.

Drága, de forradalmi
A kiadók számára viszonylag egyszerű lesz a képlet: ha szeretnének jelen lenni a felületen, akkor be kell állítaniuk a digitális verziónak egy árat, ami nem lehet magasabb, mint a fizikailag is kinyomtatott könyv legalacsonyabb listaára, de az ajánlott ár ennek az összegnek a 80 százaléka. Ezen felül a kiadó kezdeményezhet akciókat, kedvezményeket, illetve a másolásvédelemről is maga dönt, s amennyiben élni kíván vele, akkor az Adobe DRM rendszerén belül beállíthatja a jogosultságokat.

Ez utóbbi érdekes különbség a tömeges értékesítésre szakosodott online könyvesboltokhoz képest, az Amazonnál és több másik üzletben ugyanis kötelező a DRM használata, tehát az Amazon automatikusan beállít DRM jogosultságokat a könyveknél, legalábbis a nagyobb kiadóknál. A Google szembe menne ezzel a gyakorlattal és rábízná a szerzőre vagy a jogkezelőre ezt a döntést. Ez a lépés egyébként a DRM támogatottságának szilárdságát is megrendítheti akár. Az eladásokból származó bevételeket viszont nem 70-30 arányban osztaná meg a Google, hanem mindössze 52 százalékot fizetne a könyvek után, illetve 45 százalékot abban az esetben, ha azt egy további viszonteladó értékesítené.

HTML5 a könyveknek is
Elsőre ez nem tűnik túl csábítónak, a Google hozzáadott értéke viszont sokkal több lehet, ugyanis a HTML5 megoldásokra építve magát a könyvolvasót is prezentálja egy böngésző felületen belül. A cél az, hogy a könyv pontosan úgy nézzen ki, mint nyomtatott társai, látványos legyen a lapozás, érezze az olvasó, hogy könyvvel van dolga akkor is, ha egy digitális eszközön keresztül fér hozzá. Ugyanakkor a szövegnek továbbra is kereshetőnek, kijelölhetőnek, másolhatónak kell maradnia, sőt, fontos, hogy egy fejezet, bekezdés vagy akár egy mondat linkelhető, megosztható legyen a közösségi oldalakon, például Facebookon és Twitteren. A megoldásnak pedig úgy kell működnie, hogy amennyiben megszakad az internetkapcsolat, akkor is tovább lehessen a könyvet nélkül olvasni.

Az eddigi e-könyv formátumokhoz képest ez valóban innovációnak tűnik, nem csak a betűk digitális továbbításáról van szó. A Google nem csinálja azt, mint a Barnes and Noble vagy az Amazon, hogy belehelyezkedik egy formátumba és azt tolja a saját eszközein. A Google szerint a web (pontosabban a HTML) az elsődleges formátum, s ebből hozza ki a lehető legtöbbet. Az egyetlen fura dolog a felhasználók számára ebben a modellben az lehet, hogy megvásárolnak egy könyvet, ami ennek ellenére valaki másnak a "polcán" marad. Ehhez viszont már hozzászokhattunk az elmúlt években a videó és audio piacon a Hulu, Netflix, Spotify, Last.fm kapcsán, s 2011-ben már valószínűleg nem lesz olyan nagy a bizalmatlanság a virtuális birtoklással szemben.

Arról sajnos még nem derültek ki részletek, hogy ez a szolgáltatás globális lesz-e, vagy csak az Egyesült Államok lakóinak lesz elérhető, mint sok egyéb tartalom. A Google a könyv digitalizálási projektjében az amerikai irodalom mellett a világ sok egyéb országának könyveit is feldolgozta, többek közt magyar kötetek százai is kerültek be a Google Books felhozatalába. (f: hwsw.hu)

Nincsenek megjegyzések: