Oldalak

2010. december 11., szombat

Életpálya-modell a fiatal gazdáknak

Életpálya-modell a "nemes, de küzdelmes életű" gazdáknak

A Vidékfejlesztési Minisztérium néhány hónapon belül kidolgozza azt a keretrendszert, amely biztos hátteret nyújt azoknak a fiataloknak, akik a jövőben megélhetésként és életformaként a gazdálkodást választják – jelentette be Karcagon a vidékfejlesztési miniszter.

Fazekas Sándor a nagykunsági városban megrendezett III. Ifjú Gazda Kongresszuson hangsúlyozta: a kormány már az elmúlt hónapokban is számos döntésével segítette a magyar gazdálkodók versenyképességének erősítését, és javította feltételrendszerüket.

Példaként említette a családi gazdaságok adó- és illetékmentes öröklésének lehetővé tételét, továbbá a hazai piac „megnyitását” a helyi termelők, mint beszállítók előtt.

Szükség van azonban az eddigi intézkedéseket rendszerbe foglaló és kiegészítő, átfogó életpálya-modell kidolgozására, amely azokat a fiatalokat segíti, akik „e nemes, de nagyon küzdelmes hivatást” választják – húzta alá a miniszter.

„A keretrendszer egyik legfontosabb eleme, hogy a Nemzeti Földalapból lehetővé tesszük a földhöz jutást mindazok számára, akik életvitelszerűen elkötelezik magukat a mezőgazdaság mellett” - emelte ki a politikus. Hozzátette: tartalmazni fogja a rendszer az agrártámogatások igénybevételének lehetőségeit és feltételeit is.

A modell kidolgozására néhány hónapot szán a Vidékfejlesztési Minisztérium - mondta Fazekas Sándor, aki az MTI-nek úgy nyilatkozott: személy szerint is elkötelezett a program megvalósítása mellett, amelynek 2011. első felében el kell készülnie.

Jelezte: ezek a törekvések összhangban vannak Magyarországnak az uniós elnökség idejére szóló célkitűzéseivel. Emlékeztetett: fontos napirendi pont lesz a magyar soros EU-elnökség programjában a közös agrárpolitika jövője. A tagországoknak külön-külön és együttesen is érdekük, hogy konszenzusos megoldást találjanak a jelenleg bonyolult agrártámogatási rendszer egyszerűsítésére. Mégpedig a Bizottság által felvetett új elemek, például a környezetvédelem figyelembevételével - jelezte.

A MAGOSZ Ifjú Gazda Tagozata szervezésében lezajlott kongresszus résztvevői a miniszter előadásán kívül részletes tájékoztatást kaptak az agrártámogatásokkal kapcsolatos aktuális információkról.
f:MTI

Nincsenek megjegyzések: