Oldalak

2010. december 6., hétfő

Kiadvány a megtakarításokról

Ingyenes népnevelő kiadvány a megtakarításokról
2010. december 2. forrás: Privátbankár

Tényszerű információkkal, közérthető módon segít a takarékoskodási formák közötti eligazodásban az az ingyenes tájékoztató kiadvány, amelynek megjelenését a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) közösen támogatta, és csütörtöktől érhető el országszerte - közölték a kiadványt támogató szervezetek az MTI-vel.
A kiadvány közérthető formában nyújt tájékoztatást a leggyakrabban igénybe vett megtakarítási és befektetési típusokról - például az állampapírokról, a befektetési alapokról -, valamint áttekintést ad arról, hogy milyen szempontok alapján érdemes választani ezek közül. A tájékoztató tényszerű információkkal segíti az olvasókat abban, hogy el tudjanak igazodni a megtakarítási lehetőségek között és támogatja őket abban is, hogy döntéseiket tudatosabban, megalapozottabban hozzák meg.

A pénzügyi-gazdasági válság egyik általános tanulsága ugyanis, hogy a nehéz helyzeteket jobban tudjuk áthidalni és kezelni, ha vannak tartalékaink. A válság ezért ráirányította a figyelmet arra, hogy érdemes, sőt szükséges pénzünkkel megfontoltan bánni, tudatosan gazdálkodni, illetve tartalékokat képezni.

Ezért a kiadvány részletesen foglalkozik az idei év újdonságának számító Tartós Befektetési Számlával (tbsz), melyet a hosszú távú megtakarítások ösztönzésére hívtak életre, és amelynek legfőbb előnyét a hozzá kapcsolódó kamatadó-kedvezmény jelenti. Emellett azonban érdemes mérlegelni még olyan más hosszabb lejáratú megtakarítási lehetőségeket is, melyekhez szintén adókedvezmény kapcsolódik: például önkéntes nyugdíjpénztár, lakás-takarékpénztár, nyugdíj-előtakarékossági számla.

A GVH, az MNB és a PSZÁF 2009-ben kötött együttműködési megállapodást a lakosság pénzügyi kultúrája fejlesztése érdekében, a pénzügyi ismeretek terjesztésének elősegítésére. Ennek része a közös média megjelenések támogatása is. Ennek keretében jelent meg korábban a pénzügyi szolgáltatások átfogó bemutatását célzó tájékoztató füzet Pénziránytű címmel, valamint májusban a lakossági hiteltermékeket bemutató tematikus kiadvány is.

A mostani, elsősorban fiataloknak szóló ingyenes kiadvány az Est lapok különszámaként Budapesten és a nagyobb vidéki városokban érhető el. A kiadvány olvasható még a három intézmény honlapján - gvh.hu, versenykultura.hu, mnb.hu, pszaf.hu - is.

Nincsenek megjegyzések: