Oldalak

2010. december 3., péntek

Negatív rekord a búza vetésterületében...

Évtizedes negatív rekord a búza vetésterületében

Egymillió hektár alatt marad az idén a búza vetésterülete, ez több évtizedes negatív rekord.
A hónap elején a szakmai szervezetek vezetői nagy elmaradásról nyilatkoztak. Ezt igazolja a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal november 22-i jelentése, amely szerint a tervezett 1,08 millió hektár 91 százalékát sikerült addigra elvetni.

A gazdálkodók a november végén megérkezett hó és fagy előtt ugyan fel tudták gyorsítani a betakarítási és vetési munkákat, de így sem érhető már el az egymillió hektáros vetésterület. Az is kérdés hogy a mostani havas, fagyos időjárás meddig tart, azaz a november vége felé talajba került magnak lesz-e esélye csírázni és fejlődni - húzza alá az Agrárkamara elemzésében.

A november végéig tartó néhány hét enyhébb és száraz időjárása kedvezett a kukorica betakarításának. Jelenleg a terület 10 százalékán lehet még kinn a termés - november 22-én még 14 százalék volt az arány, 6,5 millió tonnás betakarított termés mellett. Ez azt jelenti, hogy december elejéig 6,7-6,8 millió tonna kerülhetett a magtárakba. Azonban a korábban prognosztizáltnál így is valamivel kevesebb, 7 millió tonnát meghaladó mennyiségű kukorica betakarítása várható az idén.

November 22-ig a napraforgó 99 százalékát, 973 ezer tonnát takarítottak be Magyarországon. A termésátlag hektáranként 1,972 tonna volt. A hátralévő 7 ezer hektár termésmennyiségével sem éri el várhatóan az országos termés az 1 millió tonnát, amire 2003 óta nem volt példa - jegyzi meg a Magyar Agrárkamara elemzése. A hazai árak a rekordok közelében maradtak, miközben az USA-ban 10-20 százalékos esés volt tapasztalható.

A takarmánybúzát és takarmánykukoricát közel azonos áron, tonnánként 46000-49000 forintért adják-veszik a tőzsdén. Az étkezési búza termelői ára attól függ, hogy belföldi felhasználásra, vagy exportra szánják. Míg itthon a malmok képesebbek voltak magasabb árat megadni - történtek kötések tonnánként 60000 forint felett is - addig a kereskedők nemigen mentek a tonnánkénti 55000 forintos szint fölé - áll a közleményben. (f: mti, hvg.hu)

Nincsenek megjegyzések: