Oldalak

2011. június 3., péntek

Tipikus pályázati hibák...

Az Új Széchenyi Terv pályázatainak első nyertesei már megvannak, és a napokban is újabb vállalkozásfejlesztési pályázatokat írtak ki. Pályázni azonban a könnyítések ellenére sem egyszerű, a hibás pályázat pedig meghosszabbítja az elbírálási folyamatot. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség összegyűjtötte a legtipikusabb hibákat, nézzük mire kell figyelni!

Mindig a legfrissebb pályázati csomagból dolgozz! A leggyakoribb hiba, hogy a pályázók a pályázati csomagnak nem a legfrissebb verzióját ismerik és használják, ezért mindig érdemes meggyőződni arról, hogy a legfrissebb útmutatóval, kitöltő programmal és mellékletmintákkal dolgoztunk, illetve a közzétett kiegészítő információkat (Közlemény, Gyakran ismételt kérdések) is figyelembe vettük a pályázat elkészítése közben.

A pályázat beadása előtt konzultálj szakértővel! A pályázati előírások helytelen és/vagy félreértelmezéséből, egyes kizáró okok figyelmen kívül hagyásából, a jogszabályok hiányos ismeretéből adódóan előfordulhat, hogy a pályázók az adatlapot nem megfelelően töltötték ki, vagy akár a pályázat beadására sem jogosult a pályázó. Ezért érdemes szakértő segítségét kérni, mielőtt megkezdjük az előkészítést, a pályázat elkészítését, megkímélve magunkat a felesleges anyagi terhektől is. Fontos tudni például, hogy a munkaügyi bírság kifizetésével az úgynevezett rendezetlen munkaügyi kapcsolat továbbra is fennáll, tehát pályázatot továbbra sem lehet benyújtani.

Tartsd be a kitöltő program utasításait! Gyakran fordulnak elő nyomtatási hibák, melyek a kitöltő program nem megfelelő használatából, hibás kitöltéséből adódnak. Ezek legegyszerűbben a rendelkezésre álló segédanyagok helyes értelmezésével küszöbölhetők ki. Ezért mindig az utasításoknak megfelelően dolgozzunk a programban.

Postára adás előtt ellenőrizd az adathordozó tartalmát és épségét! Előfordulhat, hogy a pályázati adatlap kitöltését követően az adatlapnak a CD-re mentése közben hiba lép fel vagy az adatlapot nem az előírt módon (xdat kiterjesztésű fájlként) csatolják: ez a pályázat elutasításához vezethet, ezért a postára adást megelőzően célszerű ellenőrizni az adathordozó tartalmát és épségét.

Írd alá a pályázatod! A pályázók gyakran elfelejtik aláírni a beadott pályázatokat. Ez szintén a pályázat elutasításához vezet, ezért a postára adást megelőzően ellenőrizzük az aláírást.

Csatolj minden mellékletet, és azok legyenek érvényesek és hitelesek! A pályázatokhoz projektektől függően további dokumentumokat is csatolni kell, melyekkel kapcsolatban a Pályázati útmutató ad iránymutatásokat. A legtöbb kimaradó dokumentum természetesen hiánypótlás keretében pótlólag beadható, de ez meghosszabbítja az elbírálási határidőt. A benyújtandó mellékleteknél mindig ügyeljünk azok érvényességére és hitelességére.

Tartsd be a határidőket! A beadási határidők, illetve a hiánypótlási időszak pontos betartásának hiánya is sokszor okozhatja egy jó projekt támogatásának elmaradását.

Hiteles forrásból tájékozódj a pályázatokról! A pályázatokkal kapcsolatos információkat mindig az NFÜ honlapján nézzük meg, mert előfordulhat, hogy az egyéb portálokon megjelent közlések nem teljes körűek, vagy nem aktuálisak.

A Pályázatokról az Új Széchenyi Terv és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapja, valamint ügyfélszolgálatai adnak részletes tájékoztatást. A vidéki infopontokon is érdemes felvilágosítást kérni.
(f: kkv.hu)

Nincsenek megjegyzések: