Oldalak

2011. június 6., hétfő

Több milliárd forint jut az idén az állatbetegségek elleni védekezésre

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter aláírta a járványos, esetenként emberre is veszélyes állatbetegségek megelőzéséről és felszámolásáról szóló jogszabályt.

A tárca rendeletben szabályozza a járványos állatbetegségekkel kapcsolatos feladatokat és a megelőzésre, védekezésre szánt idei keretösszeget is. Minden uniós tagország kötelessége védekezni a kéknyelv betegség, a szalmonella, a sertéspestis,a madárinfluenza, a fertőző szivacsos agyvelőbántalmak, illetve a veszettség ellen, miután ezek egy része a lakosságot is veszélyeztetheti. A feladatokhoz idén 1 milliárd 680 millió forinttal járul hozzá a nemzeti költségvetés, állami támogatás formájában. A pénzügyi forrás több millió eurós másik részét az Európai Unió biztosítja. Az állattartók terheinek részleges átvállalásával segíthető a versenyképességük, megteremthetőek az egészséges élelmiszerek előállításához szükséges feltételek és javul hazánk járványügyi helyzete.

Ezek a járványos állatbetegségek hatalmas károkat okozhatnak a mezőgazdasági haszonállat-állományokban (pl. sertéspestis), ugyanakkor állatról emberre is terjedhetnek, mint például a szalmonella és a veszettség. Éppen ezért kiemelten fontos volt megalkotni az ezekre vonatkozó jogszabályt.

Az Európai Bizottság évente határozza meg a tagállamoknak nyújtott – tárgykörre vonatkozó - pénzügyi hozzájárulás mértékét. A Bizottság határozata egy évre szól, emiatt szükséges a 2011. évre a támogatási összegeket és feltételeket új magyar jogszabályban is rögzíteni. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal bírálja el a kérelmeket és fizeti ki a támogatásokat.
Vidékfejlesztési Minisztérium /AgroLine
2011. június 2.

Nincsenek megjegyzések: