Oldalak

2011. július 6., szerda

Napidíj: kevesek kiváltsága a bizonylat nélküli elszámolás

Mit kell tudni a napidíjról, s vannak-e ezzel kapcsolatban kötelező előírások? A kérdésre a PricewaterhouseCoopers (PwC) szakértői válaszolnak.

Mekkora az a minimum napidíj, amelyet igazolás nélkül elszámolható költségként adhatunk, s ezt az összeget teljesen adómentesnek tekinthetjük-e? Ebben az esetben x euró a dolgozó bevétele, amellyel szemben x euró igazolás nélkül elszámolható költség áll, így a jövedelem nulla vagy az x euróból valamennyi adómentes, míg a többi része adó- és járulékköteles?

2010. január elsejétől megszűntek a napidíjra vonatkozó külön rendelkezések, azaz az így kifizetett összegek minden esetben és teljes összegükben a juttató és a juttatásban részesülő jogviszonya szerint válik adókötelessé.

Akik tehát nem speciális tevékenységre tekintettel (pl. nemzetközi közúti árufuvarozókra vonatkozó szabályok szerint) kapják a napidíjukat, azoknak 2011-ben teljes egészében adókötelessé válnak. A fuvarozókra jelenleg is érvényben van a 168/1995. kormányrendelet 4/A§-a, miszerint választhatják a napi 40 eurós kvázi adómentes juttatást.

A belföldi napidíj összege jelenleg 500 forint naponta, de a külföldi napidíj összegére nincs kötelező előírás. A munkáltatónak úgy célszerű meghatározni a napidíj összegét, hogy az a többletként felmerülő élelmezési költségeket fedezze. A napidíjjal, mint adóköteles bevétellel, szemben csak a közúti árufuvarozók esetében lehet igazolás, azaz bizonylat nélkül elszámolni költséget.(forrás: adózóna.hu)


Nincsenek megjegyzések: