Oldalak

2015. február 7., szombat

Magyar Tájdíj

A Mesés Hetés Zöldút mintaprogram célja a magyar-szlovén országhatár által átszelt Hetés, mint néprajzi táj értékes természeti és kultúrtörténeti jellegű tájelemeinek a helyi közösségek részvételével történő felmérése, megőrzése, fenntartható hasznosítási lehetőségek feltárása. Kiegészítik és erősítik egymást a Környezetügyért, Agrárfejlesztésért és Hungarikumokért felelős államtitkárság hatáskörébe tartozó szakterületek. Egy olyan egységes rendszerről van szó, amelynek elemei szorosan illeszkednek egymáshoz. 
Az agrárfejlesztés számos ponton kapcsolódik a környezetügyhöz: csak az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból finanszírozott támogatások 30 százaléka „zöld elemeket” tartalmaz, vagyis a klímaváltozás enyhítését és energiahatékonyságot célozza. A hungarikumok és a kiemelt nemzeti értékek között is találunk számos olyan természeti kincset, amely szorosan kapcsolódik a környezet- és természetvédelemhez – hívta fel a figyelmet az államtitkár. 
A hungarikumok közül V. Németh Zsolt példaként hozta fel a Fertő kultúrtájat, a pusztát, Hollókő ófalut és környezetét, az Aggteleki-karszt barlangjait, de megemlítette a kiemelt értékek közé legutóbb bekerült Hévízi-tavat az ottani hagyományos gyógyászattal együtt.
A Földművelésügyi Minisztérium tájékoztatása szerint a tájegyezmény végrehajtásának részeként az Európa Tanács kétévente pályázatot ír ki az Európa Tanács Táj Díjának elnyerésére, ezt Magyarország nemzeti szintű pályázati rendszerrel segíti. A nemzeti szintű pályázatot 2014-ben negyedik alkalommal írták ki, a pályázók 2012-től - másodszor - nemcsak a nemzetközi fordulón való részvételért, hanem a Magyar Tájdíj elnyeréséért is versenyeznek, miután a vidékfejlesztésért felelős miniszter 2012-ben miniszteri utasítással hivatalosan is létrehozta a Magyar Tájdíjat. (FM)

Nincsenek megjegyzések: