Oldalak

2018. december 15., szombat

T A L L Ó Z Ó ...

Sürgető a vízpótlás

Az öntözésfejlesztés a magyar agrárium egyik legfontosabb fejlesztendő területe, ezért a kormányzat 2020-tól tíz éven át évente 17 milliárd forintnyi forrást biztosít a különféle beruházások tervezésére, kivitelezésére. Egyre általánosabb a talajélet elszegényedése, a vízmegtartó és regeneráló képesség jelentős csökkenése. Rendkívül alacsony, mindössze 2 százalékot tesz ki az öntözött mezőgazdasági területek nagysága. Jelenleg 80 ezer hektáron öntözünk. Készül az öntözésfejlesztési stratégia, és létrejön egy öntözési ügynökség is, amely a 17 milliárd forintnyi éves fejlesztési forrás felhasználását is koordinálja majd.

Elektronikus ügyintézés

Az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvény (EÜSZ törvény), valamint az elektronikus ügyintézés részletszabályairól szóló 451/2016. (XII. 19.) Korm. rendelet (Korm. rendelet) kötelezővé teszi a gazdálkodó szervezetek, valamint az elektronikus ügyintézést biztosító szerv ügyfelei számára a jogszabály által előírt esetekben az állammal ¬- ideértve a Magyar Államkincstárral (Kincstár) - való elektronikus kapcsolattartást és az ehhez szükséges hivatalos elérhetőségről történő dokumentumküldést és fogadást. A tájékoztatás ide kattintva elérhető.

A tirám és dikvát készítmények betiltása

Nem lehet majd forgalomba hozni és felhasználni az EU területén a tirám és a dikvát hatóanyagokat tartalmazó készítményeket. A tirám főleg vetőmagkezelésre használt gombaölő hatóanyag, míg a dikvátot tartalmazó gyomirtókat elsősorban állományszárításkor alkalmazzák. Az EU rendeletek értelmében a tirámmal csávázott vetőmagok 2020. január 30-ig forgalmazhatók és vethetők el.
További információ a tirám (TMTD) hatóanyagot tartalmazó készítmények visszavonásával kapcsolatban ITT olvasható, a dikvát hatóanyagot tartalmazó készítmények visszavonásával kapcsolatban ITT olvashatóak.

Öntözési fejlesztések

Magyarországon az öntözés feltételei rendkívül kedvezőek, hiszen felszíni és felszín alatti vízzel egyaránt gazdagon ellátott. Ugyanakkor messze nem használjuk ki ezeket az adottságokat. Immár több évtizede egyaránt erodálódnak azok a fizikai eszközök (csatornák, öntözőberendezések, szivattyúházak), illetve szellemi javak (oktatás, kutatás), amelyek a magas színvonalú öntözéskultúrának feltételei. Hazánkban a mintegy 550 milliméter évi átlagos csapadékmennyiség elvileg elegendő a legtöbb jelenleg termesztett növénykultúra számára. A fő gondot az jelenti, hogy a csapadék mennyisége a tenyészidőszakban kevés, és az eloszlása területileg is egyenetlen. Az öntözés technikai fejlesztésében egyre nagyobb szerepet kell játszania a környezetvédelem szempontjainak. Előtérbe kell helyezni a víz- és energiatakarékos, környezetkímélő, részben vagy egészben alternatív energiaforrást hasznosító automatizált rendszereket. Hol és hogyan érdemes az öntözést fejleszteni?   (f:agrotrend.hu)

Tehetségkutató Alapítvány felhívása

A Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány tehetségeket támogató programja első lépéseként várja olyan, Kárpát-medencei, kiemelkedő tehetségű, 14-30 év közötti, nappali tagozatos képzésben résztvevő fiatalok jelentkezését, akik:
  • kimagasló tanulmányi eredménnyel rendelkeznek,
  • országos, ill. nemzetközi tanulmányi, művészeti és sportversenyeken dobogós helyezést értek el,
  • kutatási eredményeiket publikálták,
  • motiváltak, szorgalmasak, kitartóak, elkötelezettek céljaik megvalósításában,
  • bár nem vettek részt, ill. nem szereztek dobogós helyet tanulmányi versenyeken, de úgy érzik, kiemelkedően tehetségesek.
Az Alapítvány által kiválasztott fiatal tehetségek egyénre szabott támogatásban részesülnek. Ennek során minden diák azt kapja, amire leginkább szüksége van a tehetsége kibontakoztatásához, mely minden esetben tartalmaz mentori támogatást.
Regisztráció az alábbi linken.
További információk: weblap, e-mail: erdeklodes@kmta.hu, tel.:+36 1 781 2814. 


Nincsenek megjegyzések: