Oldalak

2018. december 21., péntek

T A L L Ó Z Á S...

A mikroalga csodafegyver

https://www.agrotrend.hu/innovacio/fenntarthatosag/a-mikroalga-lehet-az-uj-csodafegyver
Mosonmagyaróvári kutatók kísérletsorozattal igazolták, hogy jelentős termésnövekedés érhető el algaszuszpenzióval kezelt növényeknél, és az algák hatékonyan bevethetők növénypatogén gombák és rovarkártevők ellen is. Négy éven át tartó, kisparcellás kísérletekben igazolták, hogy a búzánál, napraforgónál és a repcénél az algakezelés hatására jelentős termésnövekedés érhető el, a búzánál például a terméstöbblet által realizálható profit 20-80 ezer forint között lehet hektáronként. (https://www.agrotrend.hu/innovacio/fenntarthatosag/a-mikroalga-lehet-az-uj-csodafegyver )

A vadriasztás módszerei

Nagy a verseny a vadriasztók piacán is, a megoldások tárháza szinte végtelen. Mechanikai, fizikai és biológiai eszközök sorakoznak változó árfekvésben és hatékonysággal. Nehéz közülük választani. Érdekes megoldás az a mozgásérzékelős vadriasztó, amelyiket egy rádióadás frekvenciájára kell beállítani, és ezekkel az emberi zajokkal, valamint  egy erős fényű ledlámpa felvillantásával riasztja el a hatósugarába belépő élőlényeket. A szagos vadriasztók jóval olcsóbb megoldásnak tűnnek,  de rendszeres utántöltést igényelnek. Természetesen egy sor hang-, fény- vagy szaghatásra építő megoldás létezik. (f:agrarszektor.hu)  A vadriasztás hatékony módszerei - De mennyibe kerülnek?

Madarak etetése

Az énekesmadár-etetési időszak dandárja hazánkban az első fagyok késő őszi beköszöntétől ezek megszűnéséig, november második felétől márciusig tart. Az etetők madárforgalma elsősorban a tél keménységétől, ezen belül is főleg a hótakaró vastagságától és tartósságától függ. Enyhe teleken az etetőket látogató madarak faj- és egyedszáma gyakran csak fele, harmada a megszokottnak.
Az énekesmadaraknak adható téli madáreleségek 3+1 csoportba sorolhatók:
- napraforgó, amibe apró szemű kölest is lehet keverni;
- állati zsiradék (háj, faggyú, főzéssel sótlanított szalonna, cinkegolyó);
- alma (gallycsonkokra szúrva és földre szórva) és bogyók (vadszőlő, borostyán, tűztövis, nyugati ostorfa, fagyal);
- plusz ivó- és fürdővíz, a befagyott itatókban a naponkénti vízcsere.

A vízimadarakat soha, sehol, semmivel ne etessük, mert ez tömeges pusztulásukat okozhatja!

Vidékfejlesztési támogatás

A Vidékfejlesztési Program keretében újabb 11 milliárd forint összegű támogatásról született döntés, amely mintegy 700 gazdálkodó fejlesztéseit szolgálja. A napokban megítélt támogatások közül az Irányító Hatóság első körben mintegy 750 millió forintról határozott, amely a szolidáris gazdálkodás és a közösség által támogatott mezőgazdaság megvalósítására, valamint a rövid ellátási láncok, helyi piacok kialakítására, fejlesztésére biztosít forrást. Emellett az erdőgazdálkodási potenciálban okozott erdőkárok megelőzésére első körben 177 millió forintról született döntés. (AM)

Baromfi állatjóléti támogatás

A 2007 óta működő, nemzeti forrásból finanszírozott, baromfi állatjóléti támogatási program jóváhagyása ez év végén jár le, ezért szükségessé vált egy új támogatási program jóváhagyatása, egyben a 2018 év végéig hatályos program lezárása. A 2019-2025 közötti időszakra szóló új támogatási program jóváhagyási eljárásában az Európai Bizottság és Magyarország közötti szakmai egyeztetések még folyamatban vannak. A 2019. évre szóló támogatási kérelmek beadására 2019. év elején, új formanyomtatványon kerül sor. A baromfi állatjóléti támogatások folyósítására a 2019. évi költségvetésben több mint 12 milliárd forintos forrás áll rendelkezésre. (AM) 

Nincsenek megjegyzések: