Oldalak

2010. december 1., szerda

APEH - illeték kötelezettség...

2010.11.30.
Az egyenes ági rokonok, illetve az illetéktörvény 12. § (1) bekezdésének a) pontjában található táblázat I. csoportjában meghatározott örökösök gépjármű és pótkocsi öröklésének illetékkötelezettsége

I.
Az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény (a továbbiakban: Itv.) 2010. augusztus 16. napjától hatályos 16. § (1) bekezdés i) pontja szerint mentes az öröklési illeték alól az örökhagyó egyenes ági rokona (ideértve az örökbefogadáson alapuló rokoni kapcsolatot is) által megszerzett örökrész. (Az Itv. 98. § (1) bekezdése külön rögzíti, hogy ezt a rendelkezést a 2010. július 1. napján az állami adóhatóság által jogerősen még el nem bírált illetékügyekben is alkalmazni kell.)

A rendelkezést valamennyi vagyontárgyra alkalmazni kell, így ingatlanra éppúgy, mint az ingó dolgok közül a gépjárműre, pótkocsira. Tekintettel arra, hogy a jogszabály semmiféle értékhatárt nem határoz meg, ezért valamennyi vagyontárgyra – annak értékétől függetlenül – alkalmazható az illetékmentesség.

II.
Az Itv. 16. § (1) bekezdésének c) pontja szerint mentes az öröklési illeték alól a 12. § szerinti táblázat I. csoportjába tartozó örökös által megszerzett örökrész tiszta értékéből 20 millió forint.

Az Itv. 12. § (1) bekezdésének a) pontjában található táblázat tartalmazza öröklés esetén az öröklési illetékmértékeket. A táblázat I. csoportjába tartozik 2010. augusztus 16. napjától az örökhagyó házastársa, mostoha- és nevelt gyermeke, mostoha- és nevelőszülője. (Az Itv. 98. § (1) bekezdése külön rögzíti, hogy ezt a csoportbeosztást – az egyenes ági rokonok öröklési illetékmentessége miatt – a 2010. július 1. napján az állami adóhatóság által jogerősen még el nem bírált illetékügyekben is alkalmazni kell.)

Az Itv. 12. § (1) bekezdése alapján az öröklési illeték összegét az örökösnek jutott tiszta érték alapulvételével kell kiszámítani. Az Itv. 13. § (6) bekezdése kimondja: ha a hagyatékban gépjármű, illetőleg pótkocsi is van, akkor ennek értékét az egyéb hagyaték értékének kiszámításánál figyelmen kívül kell hagyni.

Tekintettel arra, hogy a 20 millió forintos mentességet a törvény a hagyaték tiszta értékéből biztosítja az örökösök részére, de a gépjármű, illetőleg pótkocsi értékét a tiszta érték kiszámításakor figyelmen kívül kell hagyni, ezért ez a mentesség gépjármű, illetőleg pótkocsi házastárs, mostoha- és nevelt gyermek, valamint mostoha- és nevelőszülő általi öröklésére nem vonatkozik. Azaz a cm3-enként meghatározott tételes illeték alá eső gépjármű, pótkocsi tulajdonjogának, vagyoni értékű jogának öröklése esetén a kedvezményt akkor sem lehet igénybe venni, ha az örökös által megszerzett egyéb vagyontárgyak tiszta értéke nem éri el a 20 millió forintot.

Gépjármű, pótkocsi tulajdonjogának, vagyoni értékű jogának öröklése esetén az illeték mértéke a gépjármű és pótkocsi visszterhes vagyonátruházási illetékének (Itv. 24. §) kétszerese. (f: APEH)

Nincsenek megjegyzések: