Oldalak

2010. december 1., szerda

Együttműködési megállapodást kötöttek a nagyok

Az idei ősz egyik kiemelkedő mezőgazdasági híre, hogy a Szekszárdi Növény Zrt. és a Cargill Magyarország Zrt. együttmőködési megállapodást írt alá.

A Szekszárdi Növény Zrt. és a Cargill Magyarország Zrt. közös rendezvényt tartott. A kukorica volt a témája a szakmai tanácskozásnak, melyen kis-, közepes és nagytermelők egyaránt képviseltették magukat.

Az idei termesztési és értékesítési gondok, az alkalmazkodó fajták elemzése mellett a legérdekesebb hír kétségkívül az volt, hogy a két cég, a Szekszárdi Növény Zrt. és a Cargill Magyarország Zrt. együttműködési megállapodást kötött. Erről a jelenlévő termelőknek Kócza Zsolt, a Cargill elnök-vezérigazgatója és dr. Csíbor István, a Növény Zrt. vezetője közösen adott tájékoztatást.

A Cargill Magyarország hazánk egyik vezető gabona-, olajos mag és fehérje-kereskedelemmel foglalkozó cége. Kócza Zsolt elmondta, közvetlenül a termelőktől vásárolnak terményt, kereskedőktől nem vesznek és nem is adnak el, így a közvetítők kikapcsolásával költséghatékonyabban tudnak dolgozni. Saját infrastruktúrájuk van, 19 tárolótelep, 500 ezer tonna kapacitású saját raktárbázis, 2 dunai kikötő és vasúti rakodóközpontok.

Az idén 1,7 millió tonna gabonát vásároltak fel. Dr. Csíbor István hozzátette, a termelőknek kedvező ajánlatot tudnak adni vetőmagból, műtrágyából és növényvédő szerekből, hiszen közvetlenül a gyártótól vásárolják meg ezeket, így a bújtatott költségeket kikerülik.

A rendezvényen szó esett a piacot befolyásoló tényezőkről is. Berkes Gábor, a Cargill osztályvezetője elmondta, sok tényező hat egyszerre, mennyi termett, mekkora a felhasználási igény, milyen erős az euró és a dollár a forinthoz képest, milyen az adott év termékkilátása, illetve mennyi az átmenő készlet.
A befektetők kezében jelenleg is 80 millió tonnányi kukorica van, így ha ebből a mennyiségből piacra dobnak, akkor azonnal elindulnak az árak lefelé. Ezzel az előadó azt kívánta jelezni, hogy a magas felvásárlási árakat a legnagyobb befektetők bármikor megváltoztathatják. Sokan kérdezték, mi is történt az idén valójában, hogy jutott el a piac a tavalyi tonnánként 25 ezer forintról mára a 60 ezer forintos kukoricáig?

Berkes Gábor elmondta, áprilisban még stabilan 30 ezer forintos árat kínáltak a kukoricáért, ami jónak tűnt a tavalyihoz képest, majd az orosz búza kiesett a piacról, kevés termett, az USA-ban az átmenő készlet (etanol-gyártás miatt) lecsökkent, illetve az ukrán export-tilalom miatt megugrottak a hazai felvásárlási árak. Hazánkban az idén 7,3 millió tonnás gabonatermés várható, ebből 3 millió tonna kerülhet az uniós piacra.

A két cég célja közös: mindent a termelőkért

– A két különböző profilú cég együttműködésének a célja az, hogy a termelőket teljeskörűen - a vetőmagtól a termény felvásárlásáig - ki tudják szolgálni – mondta Molnár József, a Szekszárdi Növény Zrt. igazgatója. A Cargill-nek a végtermék kell, így a termelők finanszírozását ez megkönnyíti. Az együttműködés jó a termelőknek, a bankoknak és a két cégnek is. Az idén a válság a mezőgazdasági termelőket is megviselte, amit a sok eső és a viharkárok csak nehezítettek.

Molnár József elmondta, december elejére áll össze a kép, hogy kik azok a gazdálkodók, akik nem tudják kiegyenlíteni a számlájukat, így a cégnél számukra megpróbálnak áthidaló megoldást keresni. A mezőgazdaság olyan terület, ahol egy nehéz év után is vet a termelő, abban bízva, hogy aratni is fog. (f: TEOL)

Nincsenek megjegyzések: