Oldalak

2010. december 1., szerda

Agrárkamarák: alkotmányossági aggályokat vethet fel a törvénytervezet

Forrás: Agromonitor.hu
2010. november 30. kedd, 15:58

Alkotmányossági aggályokat vethet fel a Magyar Agrárkamara (MA) szerint, hogy egy önkormányzati elven létrejött, vezető tisztségviselőkkel és testületekkel működő szervezet élére a hatalom miniszteri biztost kíván kinevezni – közölte az agromonitor.hu-val Kun Mihály, az MA ügyvezető alelnöke. Hozzátette: egyelőre nem időszerű kérdés, hogy a tervezett kormánypárti változtatásokat meg lehet-e támadni az Alkotmánybíróság előtt, de ezt a parlamenti törvényjavaslat elfogadása után egy magánszemély is megteheti.

Több ponton is aggályosnak tartja az MA azt a kormánypárti törvényjavaslatot, amely miniszteri biztost nevezne ki az agrárkamarákhoz, és vagyonelszámoltatásra kötelezné a szervezeteket – közölte az agromonitor.hu-val Kun Mihály. Mint ismert, a törvényjavaslatot - amely most a részletes országgyűlési vitára vár - a közelmúltban Font Sándor és Jakab István fideszes, illetve Sáringer-Kenyeres Tamás KDNP-s képviselő nyújtotta be a parlamenthez.
Az MA tegnapi országos elnökégi ülése kifogásolta, hogy a képviselők külön kívánnák kezelni az agrárkamarákat érintő ügyeket, holott a gazdasági kamarák működését egy törvény szabályozza – emelte ki Kun Mihály. Hozzátette: kérdéses, hogy felügyelheti-e miniszteri (kamarai) biztos az önkéntes tagságból álló szervezeteket, amelyek a tagok önkéntes befizetéseiből képeztek vagyont. Szerinte alkotmányossági és törvényességi szempontból is megkérdőjelezhető, hogy a hatalom – durva beavatkozással – kinevezhet-e miniszteri biztost az önkormányzati elven létrejött, vezető tisztségviselőkkel és testületekkel működő szervezethez. Egyelőre nem időszerű kérdés, hogy a tervezett kormánypárti változtatásokat az Alkotmánybíróság előtt meg lehet-e támadni, de ezt a törvényjavaslat elfogadása után egy magánszemély is megteheti - jelentette ki.
Sokkal egyértelműbb és tisztább helyzetet teremtene, ha a hatalmon lévők közölnék, hogy egy kormány közeli, érdekképviselet-jellegű agrárkamarát akarnak létrehozni a mai köztestület helyett – fogalmazott az elnök. A szándékokról azonban az MA egyáltalán nem értesült, mivel sem formális, sem informális megkeresést nem kapott. Nem elfogadható út, hogy a kamara átalakításának koncepcióját nem előzi meg társadalmi vita, hanem a tervek kormánypárti képviselők törvényjavaslatával kerülnek a parlament elé – állapította meg.

Nincsenek megjegyzések: