Oldalak

2010. december 1., szerda

Passzív táppénz...

Noha a címben említett kifejezést egyetlen társadalombiztosítási jogszabály sem tartalmazza, hallatán mindenki tudja, hogy olyan táppénzről van szó, amely a biztosítási jogviszony megszűnését követő keresőképtelenség tartamára jár.

Passzív táppénzre való jogosultság tehát úgy következhet, hogy a munkavállaló jogviszonya a keresőképtelenség tartama alatt szűnik meg (mert például próbaidő alatt megszünteti a munkáltató vagy, mert lejár a határozott idejű jogviszonya), de sor kerülhet rá úgy is, hogy a munkavállaló a jogviszony megszűnését követő első, második vagy harmadik napon válik keresőképtelenné. (Itt jegyezzük meg, hogy az orvos a keresőképtelenséget akár öt napra visszamenőleg is igazolhatja.)

A jogviszony megszűnése után - foglalkoztató híján - értelemszerűen nincs betegszabadság (az ebben részesülő munkavállaló betegszabadsága a jogviszony megszűnésével azonnal táppénzre vált), illetve a passzív táppénz után nem kell az egyharmados táppénz-hozzájárulást megfizetni.

A passzív táppénz legfeljebb 30 napig jár, melyet méltányosságból legfeljebb 30 nappal lehet meghosszabbítani. Ennek lejártát követően további 45 napig megilleti még az érintett az egészségügyi szolgáltatás.

A passzív táppénz összegét tekintve szintén kedvezőtlenebb, mint a "normál" ellátás, hiszen napi összege legfeljebb a minimálbér 150 százalékát teheti ki.

Amennyiben a biztosított táppénzre jogosultsága a megszűnt biztosítása és a keresőképtelenség bekövetkezésekor fennálló vagy a keresőképtelenség bekövetkezését követően létrejött biztosítása alapján is megállapítható, táppénzre csak a fennálló, vagy a keresőképtelenség bekövetkezését követően létrejött biztosítása alapján jogosult. Nem fordulhat elő tehát az a helyzet, hogy a munkavállaló passzív jogon is és új jogviszonya jogán is táppénzt igényeljen.

Amennyiben a biztosítási jogviszonya megszűnését követően táppénzre jogosult egészségi állapota alapján várható, hogy a passzív táppénzre való jogosultság elteltével rehabilitációs járadékra válik jogosulttá, a keresőképességét elbíráló orvos a táppénzre való jogosultság lejárta előtt legalább 15 nappal kezdeményezi az egészségkárosodás ORSZI által történő megállapítását.

Ami az igény érvényesítését illeti, megszűnt jogviszony esetén ugyanúgy kell - a volt munkaadóhoz fordulva - eljárni azzal, hogy amennyiben a munkáltató megszűnt közvetlenül az egészségbiztosítási pénztárhoz kell az igényt benyújtania a jogosultnak. (Széles Imre, Forrás: Ügyvezető)

Nincsenek megjegyzések: