Oldalak

2010. december 14., kedd

Értelmezési bizonytalanság az új KAP-ban...

Értelmezési bizonytalanság az új KAP-ban: ki számít aktív gazdálkodónak?
Forrás: Agromonitor.hu, 2010. december 13.

Egyelőre értelmezési vita zajlik arról, mit jelent a 2013 utáni közös agrárpolitikáról (KAP) szóló bizottsági közleményben az a passzus, amely szerint az agrártámogatásokat csak az aktív gazdálkodók kaphatnák meg. Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) államtitkára a mezőgazdasági bizottság múlt heti KAP-albizottsági ülésén kijelentette: Magyarország nem értene egyet olyan megoldással, amely a támogatásokból a részmunkaidős vagy kiegészítő tevékenységet folytató termelőket kirekesztené.

Ki számít aktív gazdálkodónak? – hazai szakértők szerint egyelőre e megfogalmazás sem tisztázott az Európai Bizottság új KAP-ról szóló, novemberben nyilvánosságra hozott közleményében. Kérdéses például, hogy csak azok számítanak-e aktívaknak, akiknek árbevétele döntő részben mezőgazdasági termelésből szármatik. Ángyán József kijelentése szerint ugyanakkor Magyarország csak olyan meghatározással értene egyet, amely a például a részmunkaidős vagy kiegészítő tevékenységet folytató gazdálkodókat is tartalmazza.
Képviselői vélemények szerint a bizottsági megfogalmazást azokat akarja kizárni, akik nem kötődnek a mezőgazdasághoz. Ilyen lehet például angol angol királyi család vagy számos más olyan földtulajdonos, aki közvetlenül nem műveli területeit, de eddig mégis jogosult volt a pénzekre.

Nincsenek megjegyzések: