Oldalak

2010. december 14., kedd

MFB Agrár Forgóeszköz Vis Maior Hitelprogram

2010.12.13 10:00   |       
A Kormány 1238/2010. (XI.16.) számú határozatában döntött az agrár forgóeszköz vis maior hitelprogramról. A hitelprogram keretösszege, 6 (hat) milliárd forint.
A hitelprogram célja, az elemi és katasztrófa kárt szenvedett, mezőgazdasági termékek elsődleges előállításával foglalkozó vállalkozások folyamatos termelésének biztosításához, versenyképességük fenntartásához, minőségi termékek előállításához forrás biztosítása.
A hitel típusa, éven túli lejáratú, forgóeszköz hitel.
A hitelfelvevők körét a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló 2004. évi XXXIV. törvény szerinti magyarországi székhelyű, vagy az EGT területén székhellyel és Magyarországon fiókteleppel rendelkező mikro-, kis- és középvállalkozások (KKV) jelentik, amelyek
  • egyéni vállalkozás,
  • gazdasági társaság,
  • szövetkezet,
formában működnek, valamint a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 3. § 18. pontja szerinti mezőgazdasági őstermelő tevékenységet folytatnak.
Az a gazdálkodó jogosult a hitelt igényelni, akinek/amelynek mezőgazdasági üzeme Magyarország területén található, mezőgazdasági termelő tevékenységet folytat és a katasztrófa- és elemi kár miatti vis maior esemény bekövetkeztével, vagy az agrárkár-enyhítéssel kapcsolatos bejelentést megtették, amelynek alapján az MgSZH a szakhatósági állásfoglalást megadta, illetőleg pozitív záradékolást tett.
Mezőgazdasági termelő tevékenységnek minősül a mezőgazdasági termékek elsődleges előállítása, termelése, tenyésztése, vagy művelése, ideértve a betakarítást, a fejést, az állattenyésztést, valamint a mezőgazdasági célból történő állattartást. (A hitelfelvevők köre a továbbiakban együttesen: vállalkozás.)
Nem vehet részt a hitelprogramban olyan vállalkozás, amely
  • a hitelkérelem benyújtásának időpontjában csőd-, felszámolási eljárás, végelszámolás vagy végrehajtási eljárás alatt áll;
  • a hitelkérelem benyújtásának időpontjában lejárt esedékességű adó- vagy adók módjára behajtható köztartozása van, kivéve, ha az adóhatóság számára fizetési halasztást vagy részletfizetést engedélyezett;
  • a hitelkérelem benyújtásának időpontjában hitelszerződésből, bankgarancia megbízási szerződésből, vagy lízingszerződésből eredő lejárt tartozása áll fenn – amennyiben a vállalkozás a hitelt ilyen lejárt tartozás megfizetésére fordítja, abban az esetben nem kizáró feltétel a lejárt tartozás;
  • a mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló 2007. évi XVII. törvény szerint nincs nyilvántartásba véve, vagy a hitelkérelem benyújtásáig nem nyújtott be regisztrációs szám iránti kérelmet;
  • az Európai Bizottságnak valamely támogatás visszafizetésére kötelező határozata által érintett és a tiltottnak minősített támogatást nem fizette vissza;
  • a hitelkérelem benyújtását megelőzően az államháztartás alrendszereiből, az Európai Unió előcsatlakozási eszközeiből, vagy a strukturális alapokból juttatott valamely támogatással összefüggésben, a támogatási szerződésben vállalt kötelezettségét neki felróható okból nem teljesítette;
  • a 104/2000/EK tanácsi rendelet szerinti halászati és akvakultúra ágazatban tevékenykedik;
  • mezőgazdasági termelő tevékenységet nem folytató TÉSZ, termelői csoport és BÉSZ;
  • az Európai Közösséget létrehozó Szerződés 87. cikkének (1) bekezdése szerinti állami támogatásokkal kapcsolatos eljárásról és a regionális támogatási térképről szóló 85/2004. (IV. 19.) Korm. rendelet 8. számú melléklete szerint nehéz helyzetben van.
A hitel forgóeszköz beszerzésre használható fel, annak pénzneme HUF.
A hitel nem használható fel:
  • beruházás finanszírozására;
  • áfa finanszírozására, kivéve, ha a vállalkozás áfa visszaigénylésére nem jogosult;
  • exporttal kapcsolatos tevékenység finanszírozására;
  • üzletrész, részvény vásárlására,
forgóeszköznek minősülő, hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok, tulajdoni részesedést jelentő befektetések finanszírozására.
Mekkora lehet a hitel összege?
A Program keretében a károsodással arányos mértékben nyújtható hitel. A vis maior vagy agrárkár-enyhítéssel kapcsolatos bejelentéssel érintett szántó és legelő után legfeljebb 200 000 forint hektáronként, ültetvény után legfeljebb 500 000 forint hektáronként, egy állategység után legfeljebb 200 000 forint, de a hitel összege egyik esetben sem lehet kevesebb, mint 1 millió forint és nem haladhatja meg az 50 millió forintot. A hitelfelvételhez saját erő biztosítása nem szükséges.
A hiteldíjak alakulása:
A finanszírozó hitelintézet a késedelmi kamaton és az alábbi díjakon kívül más költséget, díjat nem számíthat fel a maga részére.
Kamat 3 havi EURIBOR + 2,5 % RKF* + legfeljebb 2,5 % a hitelintézetek részéről alkalmazható kamatfelár
Kezelési költség Legfeljebb egyszeri 1%, amely az első folyósításkor kerül felszámításra, a hitel teljes összege után.
Módosítási díj A finanszírozó hitelintézet aktuális kondíciós listája szerint.
Rendelkezésre tartási jutalék Nem kerül felszámításra.
Előtörlesztési díj Nem kerül felszámításra.
*RKF= az MFB kamatfelár mértéke, ami jelenleg 2,5%, a kamatfelár évente változó, a következő évekre a tárgyévet megelőző év november 30-ig hozza nyilvánosságra az MFB.
A futamidő alakulása:
A szerződéskötéstől számított legfeljebb
Rendelkezésre tartási idő 1 év
Lejárat 5 év
Türelmi idő 1 év
A hitel törlesztésére a türelmi időt követően negyedévente, vagy félévente egyenlő tőketörlesztő részletekben van lehetőség.
Biztosítékok igénybevétele:
A finanszírozó bankok belső szabályzatai szerinti, szokásos bankári biztosítékok. Lehetőség van az 50/2007. (VI. 27.) FVM rendelet alapján az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány kedvezményes készfizető kezességvállalásának igénybevételére.
Az állami támogatás tartalma, mértéke:
A hitelprogram keretében nyújtott kedvezményes kamatozású hitel állami támogatásnak, formáját tekintve kedvezményes kamatozású hitelnek minősül. Az állami támogatásról szóló igazolást a kedvezményezettnek a nyújtott hitel támogatástartalmáról és a támogatási kategóriáról az MFB Zrt. adja ki. Bármely vállalkozásnak, bármely három pénzügyi év időszakában odaítélt csekély összegű mezőgazdasági támogatás támogatástartalma nem haladhatja meg a 7 500 eurót. A hitelfelvevőnek előzetesen nyilatkoznia kell arról, hogy a hitelkérelem benyújtásának évében és az azt megelőző két pénzügyi évben mennyi csekély összegű mezőgazdasági támogatást vett igénybe. Azonos támogatható költségek tekintetében a csekély összegű (de minimis) mezőgazdasági támogatás nem halmozható állami támogatással.
Egyéb feltételek:
Hitelfelvételre az a vállalkozás jogosult, amely az elháríthatatlan külső ok (vis maior) esetén alkalmazandó egyes szabályokról, valamint egyes agrár-tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról szóló 44/2007. (VI. 8.) FVM rendelet 3. § (1) bekezdés d), f) és g) pontja alapján, azaz
  • a mezőgazdasági üzem földterületét, vagy az erdősített területet sújtó természeti csapás, illetve szélsőséges időjárási körülmény (földrengés, árvíz, szélvihar, aszály, belvíz, tűzeset, jégkár, fagykár stb.),
  • az ügyfél állatállományának egy részét vagy teljes egészét sújtó járványos, fertőző megbetegedés és/vagy
  • az ügyfél gondossága ellenére az állatállománya egészének vagy egy részének elhullása vagy kényszervágása
bekövetkeztével kapcsolatos bejelentését határidőben megtette, és a vis maior eseményt a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) szakhatósági állásfoglalása elfogadta, vagy az agrárkár-enyhítési eljárásról szóló 32/2009. (III. 31.) FVM rendelet (a továbbiakban: 32/2009. (III. 31.) FVM rendelet) 5. § (1) bekezdése szerint az elemi kárt bejelentette és azt az MgSzH pozitív záradékkal ellátta.
A kérelem benyújtása:
A hitelkérelmet benyújtás előtt a káresemény helyszíne szerint illetékes területi MgSzH-val záradékoltatni kell. A záradék igazolja, hogy a hiteligénylő mezőgazdasági területére a vis maior eseményről szakhatósági állásfoglalást adott ki, vagy az agrárkár-enyhítési kérelmét pozitív záradékkal látta el. A hitelkérelmet a programban résztvevő hitelintézetekhez, valamint az MFB Zrt. kiemelt közvetítői hálózatán keresztül lehet benyújtani. A hitelkérelemhez mellékelni kell az MgSZH záradékának másolatát. A programban résztvevő hitelintézetek és a közvetítők listáját az MFB Zrt. a honlapján teszi közzé.
Magyar Közlöny 174. szám
Agrár Forgóeszköz Vis Maior Hitelprogram VMAFO 1. sz. melléklet 2010.12.09.
VMAFO 2.sz.melléklet_2010.12.02.
VMAFO 3.sz.melléklet_2010.12.02.
VMAFO 4.sz.melléklet_2010.12.02.
VMAFO 5.sz.melléklet_2010.12.02.
VMAFO 6.sz.melléklet_2010.12.02.
MGSZH záradék
 (f. mak)

Nincsenek megjegyzések: