Oldalak

2010. december 2., csütörtök

Hitel portfóliók...

A hitel portfóliók állapota

Forrás: Bankweb Tatár Attila    2010-11-25
Véget ért az IIR HUngary bankszakmai konferenciája, ahol a hitelezési portfóliók állapotáról Szigel Gábor (MNB) tartott egy nagyon érdekfeszítő előadást.
 Rengeteg ábrán keresztül mutatta be a bankok hitel portfólióját és elemezte annak várható alakulását.

Megállapította, hogy a mélypontot még nem értük el, a hitelportfóliók romlása még nem állt meg, sőt sok területen a romlás ütemének csökkenése sem következett be.

A vállalati hiteleknél a portfólió romlásának üteme már lassul, míg a lakossági hiteleknél ez a csökkenés még nem érzékelhető. A 30-90 napon túl lejárt hitelek aránya stabilan 4% körül áll, de a 90 napon túli állomány még további növekedést mutat, az év elején 10%-hoz közelített. Ráadásul az átstruktúrált hiteleknél nagy a „visszaesők” aránya.

A hiteleken belül a legrosszabb a fedezetlen (nem jelzálog fedezetű) hiteleknél a helyzet, ezek adják a 90 napon túli lejáratú hitelállomány több mint 20%-át. A forint alapú jelzáloghiteleknél a legkisebb a késedelmes ügyletek száma.


A legnagyobb bizonytalanság a svájci frank alapú hiteleket övezi. Az MNB egy példán keresztül vizsgálta meg, hogy hogyan romlott a hitelfelvevők helyzete.
Az adósok fele 7% alatti THM mellett vette fel a hitelét, de ezek a hitelek jelenleg 8,2%-os THM-nél tartanak, tehát a helyzet romlásához nem csak az árfolyamok alakulása, hanem a banki díjtételek emelkedése is hozzájárult.
A svájci frank hitelesek kb. 2/3-A 165 Ft-os árfolyam alatt vette fel a hitelét, az ő terheik kb. 40%-kal nőttek az elmúlt években.

Szigel Gábor arra is felhívta a figyelmet, hogy a svájci frank árfolyam erősödése két tényező hatására következett be. A hazai makroadatok és gazdasági helyzet romlása mellett jelentősebb a CHF/EUR árfolyam következményeként adódó forint gyengülés.

Nincsenek megjegyzések: