Oldalak

2010. december 8., szerda

A K G...

Akg: december 31-én több bejelentés határideje is lejár PDF Nyomtatás E-mail
  Forrás: Agromonitor.hu   
2010. december 07. kedd, 15:55

Változott a kötelezettség-átadási mód és határidő az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) agrár-környezetgazdálkodási (akg) intézkedésében – hívja fel a figyelmet a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM). A gazdálkodóknak lehetőségük van arra is, hogy akg-támogatásaikat visszavonják, illetve területeiket más támogatásokba vonják be. A tárca közleménye szerint szándékaikat december 31-ig jelenthetik be a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH).
A tárca tájékoztatása szerint változott a vállalt kötelezettség átadásának módja és határideje az akg-programban. Ennek értelmében a kötelezettségátadást a 2010/2011-es (második) gazdasági év kapcsán december 31-ig kell bejelenteni - elektronikus úton - az ügyfélkapun keresztül, amelyet a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal honlapjáról is el lehet érni. A támogatott gazdálkodóknak egyszer van lehetőségük arra, hogy a választott célprogramban vállalt kötelezettségeiket és támogatásaikat másra ruházzák át. Az átadás a több éves program teljes hátralévő időtartamára vonatkozik. A jogutódlás bejelentését szintén elektronikus úton kell megtenni.
Az agrár-környezetgazdálkodási programban részt vevő ügyfeleknek lehetőségük van arra is, hogy területüket az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból finanszírozott más támogatásokba vonják be, illetve akg-támogatásaikat visszavonják. Vis maior esemény kivételével a visszavonás iránti kérelmet a második gazdasági év kapcsán szintén december 31-ig lehet benyújtani elektronikus úton.
Az agrár-környezetgazdálkodási intézkedések a mezőgazdaság által érintett fizikai és természeti környezet állapotának megőrzésére és javítására szolgálnak, ezzel is elősegítve a minőségi termékek előállítását - húzza alá a VM. Az intézkedések öt, illetve tíz éves célprogramokban valósíthatók meg. A programra évente összesen 56 milliárd forint forrás biztosított a résztvevő mintegy 15 ezer gazdálkodónak.

Nincsenek megjegyzések: