Oldalak

2010. december 8., szerda

Tájékoztató a földhivatali szolgáltatásokról...

Tájékoztató, a földhivatal nyilvántartási rendszeréből igénybe vehető elektronikus szolgáltatásokról, a TakarNet szolgáltatás lehetőségeiről
Az ÚMFT keretében folyik az EKOP 1.1.3. kiemelt projekt megvalósítása, amely a földhivatali adatok, információk elektronikus szolgáltatását teszi majd lehetővé a Kormányzati Portálon, ÜGYFÉLKAPUN keresztül 0-24 órában, mindenki számára hozzáférhetően. A teljes körű szolgáltatások előreláthatólag 2010. októberétől vehetők majd igénybe.
A jelenleg hatályos jogszabályok és lehetőségek szerint a TakarNet csatlakozás azon négy formáját mutatjuk be, amely a gazdálkodó magánszemélyeket, az agrárvállalkozásokat, vagy esetleg a kamarai szervezetet érintheti/érdekelheti:
1.) Tulajdoni lap információk, adatok megtekintése, az ügyfélkapun keresztül
A földhivatal, a kormányzati portálon - ügyfélkapun - keresztül, regisztrált ügyfelei részére 24 órában, ingyenes tulajdoni lap megtekintést tesz lehetővé. A szolgáltatás adattartama részben korlátozott, tekintve, hogy az így lekérdezett tulajdoni lapokon, a tulajdonos személyére vonatkozó adatok (a személyiségjogok védelme érdekében) nem szerepelnek. A tulajdoni lap információk elérési útvonala a következő:
http://www.magyarorszag.hu/
Kormányzatiportál belépés / Állampolgárok / Szolgáltatások A-Z-ig /
Ingatlankereső / Tulajdoni lap keresés címre, vagy helyrajzi számra.

Ebben a formában, havonta, személyenként (ügyfélkódonként) 20 darab (húsz) másolat megtekintésére van lehetőség. A megtekintés előzetes tájékozódásra alkalmas, hivatalos célra nem használható a korlátozott adattartam miatt.
2.) TakarNet csatlakozás lehetősége a kamara, mint köztestület számára
Az ingatlan-nyílvántartásról szóló 1997. évi CXLI. Törvény (Inytv.) lehetőséget biztosít különböző felhasználói csoportoknak a TakarNet hálózathoz történő csatlakozásra.
A csatlakozás feltételeit, az adatszolgáltatás részleteit és díjtételeit a 41/2002. (V.14.) FVM rendelet szabályozza.
A hivatkozott rendelet 6. § (1) bekezdés c.) pontja értelmében a Magyar Agrárkamara és a Területi agrárkamarák az ott felsorolt szolgáltatások igénybe vétele esetén személyes díjmentességben részesülnek, a köztestületi jellegből adódóan. Ez azt is jelenti, hogy a 6. § szerinti személyi adatszolgáltatási díjmentességben részesülő felhasználó a rendeletben meghatározott hálózathasználati díjnak is egytizedét köteles megfizetni (kedvezményes díj).
A hozzáférési engedély kérelmet írásban, az FVM Földügyi és Térinformatikai Főosztályához kell benyújtani, az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon, amely a 109/1999. (XII. 29.) FVM rendelet mellékletében található.
A rendeletben biztosított földhivatali szolgáltatások közvetlenül a - hivatali nyitvatartási időben - digitális igazolvánnyal érhetők el. Az igazolvány díja három évre 40.000 Ft, amely az előállítást és a fenntartási költségeket foglalja magában. Az elektronikus igazolvány díját minden csatlakozónak meg kell fizetni, függetlenül attól, hogy rendelkezik-e a jogszabályban biztosított mentességgel.
A kamarák, ezen jogszabályok szerint biztosított kedvezményes csatlakozást saját célra, kizárólag saját ügyeikhez használhatják fel. Az ingatlannyílvántartásról szóló törvény 78. §-a szerint az adatbázisból lekérdezés útján szolgáltatott adatok harmadik fél felé történő (továbbadása) csak törvényi felhatalmazás alapján lehetséges. Szolgáltatásra a kamaráknak jelenleg törvényi felhatalmazása nincsen.
3.) TakarNet csatlakozás lehetősége agrárvállalkozások számára
Az ingatlan-nyílvántartásról szóló 1997. évi CXLI. Törvény (Inytv.) lehetőséget biztosít a TakarNet rendszerhez történő számítógépes csatlakozásra vállalkozások számára is. Ezt a szolgáltatást a vállalkozások saját ingatlanaikat, vagy megbízási körükben saját ügyeiket érintően használhatják fel. Ez az agrárvállalkozások esetében saját tulajdonú, vagy a vállalkozás érdekkörébe tartozó - termelési, hasznosítási célú - ingatlant jelenthet.
A csatlakozás feltételeit, az adatszolgáltatás részleteit és díjtételeit a 41/2002. (V.14.) FVM rendelet szabályozza. A csatlakozás kérelemre indul, mely kérelmet az FVM Földügyi és Térinformatikai Főosztályához kell benyújtani, az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon, amely a 109/1999. (XII. 29.) FVM rendelet mellékletében található. A kérelemben fel kell tüntetni az igénybevétel célját és tartalmát.
Az engedély birtokában szolgáltatási szerződés köthető a rendszert üzemeltető Földmérési és Távérzékelési Intézettel (FÖMI). A szolgáltatási szerződésben a felek rögzítik azokat a feltételeket, melyre a szolgáltatás irányul. Ezek nem hiteles tulajdoni lap másolat, térképmásolat, helyszínrajz, illetve rögzített egyéb beadvány kérésére irányulhat a 41/2002. (V. 14.) FVM rendelet 2. számú mellékletében foglalt díjtételek szerint. A hozzáférés elektronikus kártyával történik, a kártya egyszeri díját minden felhasználónak meg kell fizetni. A kártyadíj három évre 40.000 Ft. /A kártyahasználaton felül fizetendő a 2. számú melléklet szerinti szolgáltatás díja./
A vállalkozásokra is vonatkozik az ingatlannyílvántartásról szóló törvény 78. §-a miszerint, az adatbázisból lekérdezés útján szolgáltatott adatok harmadik fél felé történő (továbbadása) nem lehetséges.

4.) Természetes személyek csatlakozási lehetősége a TakarNet rendszerhez
A hivatkozott jogszabályok figyelembe vételével és az igénybevételre vonatkozó alapos indokkal, természetes személyek is csatlakozhatnak a rendszerhez. A csatlakozás menete a vállalkozások számára leírt általános feltételekkel és azonos szolgáltatási díjak megfizetésével történik. A szolgáltatás igénylése a természetes személyek számára rendszeresített nyomtatványon történik.
A hivatkozott jogszabályok és azok mellékletei, valamint a kérelmi adatlapok honlapunkon megtalálhatók.
További érdeklődés esetén az FVM Földhivatali Portálján, - TakarNet portál - lehet tájékozódni:
http://www.foldhivatal.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=78&Itemid=114#eng

Nincsenek megjegyzések: