Oldalak

2010. december 3., péntek

Növekszik a Tészek támogatása...

Nagyobb támogatást kapnak jövőre a Tészek

A termelői értékesítő szervezetek (Tészek) megerősítését szolgálja, hogy jövőre az ideinél 500 millió forinttal nagyobb támogatást kapnak - mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárügyekért felelős államtitkára szerdán Budapesten a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács küldöttközgyűlésén.

Az államtitkár közölte, hogy az idén a Tészek mintegy 900 millió forintos támogatást kaptak, jövőre pedig támogatásuk 1,4 milliárd forintra nő. Emellett az új Széchenyi Terv mintegy 20 milliárd forintos forrásából is részesülhetnek.

Az államtitkár az ágazat helyzetét értékelve kitért arra, hogy az idén a mezőgazdaság rendkívül nehéz körülmények között gazdálkodott, a mezőgazdasági károk értéke ugyanis mintegy 150 milliárd forintra rúgott. Emellett ipari katasztrófa is sújtotta a devecseri térségben gazdálkodókat, ahol ezer hektárt érintett a vörösiszap-elöntés.

Hangsúlyozta, hogy az agrárium teljesítménye nélkülözhetetlen a magyar gazdaság egésze számára, mivel évente 1-2 milliárd eurós többletet tud felmutatni.

Czerván György jelezte: annak érdekében, hogy a mezőgazdaság kedvezőbb helyzetbe kerülhessen, a Vidékfejlesztési Minisztérium javaslatot dolgozott ki az alapvető élelmiszerek áfájának 5 százalékra csökkentésére, ám ezt a javaslatot a költségvetés feszített helyzete miatt nem lehetett megvalósítani.
(f: Privátbankár)

Nincsenek megjegyzések: