Oldalak

2011. május 18., szerda

PTI tájékoztató 2011.05.17

Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-783-463 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu
Heti Online Hírlevél
2011-05-17


Tartalom
Számviteli beszámoló közzététele - szankciók
Információk a társasági adóbevallásról
Egyre kedveltebb a nyugdíj-előtakarékossági számla
Megugrott a végelszámolások száma
Bankkártya használata az adófizetésben

Számviteli beszámoló közzététele - szankciók
Milyen jogkövetkezményekkel járhat, ha a társaság vezetése – vagy akár a beszámoló letétbe helyezésére és közzétételére kötelezett bármelyik más jogalany nem tesz eleget e kötelezettségének?

Első menetben az állami adóhatóság azt állapítja meg, hogy a cég a letétbe helyezésre és közzétételre előírt törvényi határidőig nem küldte meg a beszámolót, felhívja a cég figyelmét kötelezettségének elmulasztására, továbbá arra, hogy 15 napon belül tegyen annak eleget. [ Art. 174/A.§]

Amennyiben az adózó a felhívás szerinti határidőben a kötelezettség teljesítését nem pótolja, az állami adóhatóság a határidő elteltét követő napon az adózó adószámát 60 napos határozott időtartamra felfüggeszti. Önmagában még a felfüggesztés időtartama is számos korlátot eredményez, ugyanis a felfüggesztés időszaka alatt
• a közösségi adószám nem használható
• felfüggesztés időszakában áfa levonási jog nem érvényesíthető
• adó visszaigénylés, adó-visszatérítés, költségvetési támogatási igény nem érvényesíthető
• túlfizetés visszatérítése nem kezdeményezhető.

Súlyosbítja az így kialakult helyzetet, hogy a felfüggesztés elrendeléséről szóló döntés ellen fellebbezésnek nincs helye.
Továbbá nem kérhető a felfüggesztés megszüntetése, ha az adózó a felfüggesztés ideje alatt teljesíti beszámolási kötelezettségét, a felfüggesztés ugyanis határozott, 60 napos idejű.

Amennyiben az adózó a felfüggesztés időszaka alatt sem teljesíti a beszámolási kötelezettségét, az adóhatóság kezdeményezi az adózó megszüntetését a cégbíróságnál.

Aki tehát megsérti a számviteli fegyelem követelményét, maga után vonja a számviteli törvény 154. §-a (11) bekezdésében foglalt cégbírósági törvényességi felügyeleti eljárás lehetőségét, és ennek legsúlyosabb jogkövetkezményét, hogy a céget törlik a cégnyilvántartásból.

Információk a társasági adóbevallásról
A legtöbb adózónak a bevallást 2011. május 31-éig kell benyújtani. Ez vonatkozik arra, akinek a naptári évvel azonos az üzleti (adó) éve és nem szűnt meg 2010. december 31-ével, nem jelentkezett át az eva hatálya alá, illetve nem változtatta meg a beszámoló pénznemét 2011. január 1-jével.

Az üzleti (adó) év utolsó napját követő 150. nap a bevallás határideje a naptári évtől eltérő üzleti évet alkalmazó adózónak (például, amely eltérő üzleti évet választott vagy végelszámolás alatt áll).
Az üzleti (adó) év utolsó napját követő 90 nap a bevallás határideje annak az adózónak, amely 2011. január 1-jével változtatta a beszámoló pénznemét vagy átalakulás miatt szűnt meg.

A bevallandó kötelezettségek
A társasági adóbevallás változatlanul több adóval történő elszámolásra szolgál. Így a társasági adó mellett be kell vallani
– a társasági adóelőleget,
– az energia ellátók jövedelemadóját,
– a hitelintézeti járadékot,
– a szakképzési hozzájárulás különbözetét,
– A külföldi szervezet adóját.

A borítólapon több kérdésben kell az adózónak nyilatkozni. Ezek többsége azonos a korábbi évek bevallásában megjelenő kötelezettséggel (például, hogy az adózó az adóév első és utolsó napján mikro-, kis- vagy középvállalkozás volt a besorolásról rendelkező törvény alapján, vagy kell-e alkalmaznia, ha igen hogyan alkalmazza a jövedelem- (nyereség-) minimum előírásokat).

Eltérés a korábbiaktól, hogy arról kell nyilatkozni:
- alkalmaz-e az adózó (ha adóéve azonos a naptári évvel) 2010. adóév első félévében 10 %-s adómértéket
- a társasági adónál, az energiaellátók jövedelemadójánál vagy mindkettőnél kívánja alkalmazni a bejelentett részesedéssel, a kedvezményezett átalakulással, a kedvezményezett eszközátruházással kapcsolatos előírásokat,
- választotta-e a szokásos piaci ár nyilvántartására a közös nyilvántartást.

Egyre kedveltebb a nyugdíj-előtakarékossági számla
Tavaly a lakosság körében jelentősen megugrott a nyugdíj-előtakarékossági számla (nyesz) kedveltsége, az év végére már több mint 300 milliárd forintot tettek ki az ezeken a számlákon elhelyezett megtakarítások.

A K&H Alapkezelő közleményében kiemeli: legkésőbb júniusban a nyesz-re érkeznek a 2010-es befizetések után visszaigényelhető adójóváírások, amelyek mértéke - a tavaly befizetett összegtől és az életkortól függően - maximálisan 130.000 illetve 100.000 forint lehet.

A kifejezetten nyugdíjcélú megtakarításra szolgáló nyesz egyik nagy előnye, hogy az éves befizetések összege után személyi jövedelemadó (szja) jóváírás igényelhető. 2011-től ez az összeg az előző évben elhelyezett megtakarítások 20 százaléka, maximum 130.000 forint lehet azoknál, akik 2020 előtt érik el a nyugdíjkorhatárt, és maximum 100.000 forint a 2020 után nyugdíjba vonulók esetében.

Az állami támogatás az szja-bevallás során igényelhető vissza, és a benyújtást követő 30 napon belül válik esedékessé, így a május 20-ai határidőt figyelembe véve legkésőbb június 20-ig kerülhet a számlákra.

Az adóvisszatérítést ténylegesen nem fizetik ki, hanem a nyesz-számlához kapcsolt technikai számlán írják jóvá, és a magánszemély döntése, hogy a későbbiekben milyen befektetésben helyezi azt el. Ahhoz, hogy a számlatulajdonos ez után az összeg után is hozamhoz juthasson, a korábbi befizetésekhez hasonlóan ezt a tételt is érdemes valamilyen értékpapírban - állampapírban, részvényben, befektetési jegyben.

Az öngondoskodás növekvő igénye miatt a következő hónapokban a magán-nyugdíjpénztári rendszerből kifizetendő hozamok is a hosszú távú megtakarítási számlák állományát növelhetik; az összeg az érintettek széles köre miatt jelentős lehet.

ÖNADÓZÓ újság - Segítség a szakmai munkában!

Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb. - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap első napján. Hétezer könyvelő irodának, vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 11 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket. Előfizetési díj 2011. december 31-ig 1.470,-Ft/hó. Előfizetőknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.

Előfizetés: info@onadozo.hu

Megugrott a végelszámolások száma
Az év eleje óta 40 százalékkal több a végelszámolás, mint a felszámolási eljárás, ennek oka az, hogy a cégbíróságok sorra indítják a kényszer-végelszámolásokat olyan cégekkel szemben, amelyek nem adtak le mérleget - közölte a céginformációval foglalkozó Opten Kft.

A végelszámolások száma az évek első három hónapjaiban két éve 3.230, tavaly 3.423, az idén pedig 5.873 volt. A növekedés hátterében az áll, hogy a cégbíróságok egyre több jelzést kapnak a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) olyan cégekről, amelyekkel szemben a mérlegadatok leadásának elmulasztása miatt lefolytatták az adóigazgatási eljárást, majd bevonták az adószámukat. Ezekben az esetekben a bíróság nem mérlegelhet: meg kell indítania a kényszer végelszámolást - idézi a közlemény Kenesei Juditot, a Fővárosi Cégbíróság vezetőjét.

A NAV tavaly az egész évben 42 ilyen esetről tájékoztatta a cégbíróságokat. Az idén március végéig már 3.060 adószám megvonásról szólt az értesítés, áprilisban viszont 5.600 volt a számuk.

Az idei első negyedévben egy végelszámolt kft-re egy végelszámolt bt. esik, korábban másfélszer több volt a bt.-k aránya. A bezárásra ítélt cégek átlagos árbevétele 2009 első negyedében 2,5 millió forint volt, ez 2011 első negyedévében már több mint tízszeresére nőtt. Eközben az átlagos adózott eredmény a két évvel ezelőtti mínusz 2 millió forintról 2011-re plusz 2 millióra váltott.

A CÉGMENEDZSELÉS KÉZIKÖNYVE
Ha gond van a cégben - megállt a növekedés, munkaszervezési és munkavégzési problémák emésztik fel a cégvezetés energiáit, elfekélyesednek adózási, könyvelési és jogi problémák - ezt a könyvet kell először elővenni. Cégmenedzselés kézikönyve - átfogja a cégvezetés összes területét - a szervezéstől, vezetéstől, munkaügyeken, a marketingen át az adózásig, rálátást ad a könyvelésre is.Kiadó: Adónet.hu Zrt. 2011. Terjedelem: 735. oldal, súlya: 1,25 kg. Ára: 9.900,-Ft - Önadózó előfizetőknek 20% kedvezménnyel: 7.350,-Ft + 820,-Ft postaköltség.
Megrendelés:
Interneten: www.cegmenedzseles.hu
E-mailben: info@cegmenedzseles.hu

Bankkártya használata az adófizetésben
Május 20-a nem csak a személyi jövedelemadó bevallásának határideje. Május hónapban sokan azért keresik fel ügyfélszolgálatainkat, hogy a szükséges névre szóló „sárga csekkjeiket” megkapják. Erre van kényelmesebb, gyorsabb megoldás a bankkártyás befizetés. Egy időben az ügyfél leadhatja ugyanazon helyen bevallását, s ha befizetési kötelezettsége keletkezett, azt bankkártyájával azonnal teljesítheti.

A gyors, egyszerűbb ügyintézést teszi lehetővé egy „nullás adóigazolás” személyes igénylése során.

Elektronikus adófizetés alatt a NAV ügyfélszolgálatán rendelkezésre álló eszköz (továbbiakban terminál ) segítségével megvalósuló bankkártyás adófizetést kell érteni.

Az adózók 2008. január 1-től élhetnek a bankkártyás fizetés lehetőségéve. Bankkártya használatával adófizetést valamennyi, az állami adóhatóság hatáskörébe tartozó adóra, illetve az adóhatóság által nyilvántartott visszafizetendő költségvetési támogatásra lehet teljesíteni, valamint tartozás befizetést lehet teljesíteni letéti kartonra, de lehetőség van az árverési vételár illetve vételár előleg megfizetésére is.

Befizetést teljesíthet az adózó saját nevében vagy képviselője, illetve meghatalmazott képviselője, meghatalmazottja, pénzügyi képviselője útján, amennyiben képviseleti jogosultságát igazolja. Elektronikus adófizetés az adózó illetékességétől függetlenül bármely kijelölt ügyfélszolgálaton, annak nyitvatartási ideje alatt teljesíthet.

A bankkártyával történő adófizetés terminálon keresztül történik, a befizetés realizálásakor valamennyi bankkártya típus elfogadott, VISA, VISA Electron, American Express, MasterCard, Maestro, MasterCard Electronic és a Bankpont logós OTP bankkártyát elfogadhatja a NAV függetlenül attól, hogy azt melyik hitelintézet bocsátotta ki.

A bankkártyás adófizetés során a befizetést teljesítő adózó - a letéti kartonra történő befizetés illetőleg az árverési vételár és vételár előleg megfizetésének kivételével - nyilatkozatot tesz arról, hogy a bankkártyával megfizetett összeget az adóhatóság mely adókra, milyen összegben számolja el a befizetésre jogosult adózó adófolyószámláján.A bankkártyás adófizetés költségei az államot terhelik.

A bankkártyás befizetés hátránya, hogy az adózó (képviselő) NAV ügyfélszolgálatán történő személyes megjelenését igényli, illetve a befizetés helyhez (kijelölt ügyfélszolgálatok) és időhöz (nyitvatartási idő) kötött.

Az elektronikus befizetés korlátai:
A bankkártyához napi limit van beállítva. Ez viszonylag rugalmasan kezelhető, hisz az ügyfél számlavezető intézet telebankjának felhívásával feloldható, illetve módosítható a limit összege. Az adózó személyes iratainak hiánya is korlátot jelenthet egy elektronikus adófizetés teljesítése során.

Az elektronikus adófizetésre kijelölt ügyfélszolgálatok listáját az adóhatóság a www.apeh.hu oldalon teszi közzé.
Forrás: www.apeh.hu
NAV Komárom-Esztergom Megyei Adóigazgatósága

Impresszum: Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő online hírlevele. Készült az ADÓNET.HU Zrt. közreműködésével.
Jogi nyilatkozat: A hírlevélben közölt információk kizárólag a tájékoztatást szolgálják, nem minősülnek tanácsadásnak.

Nincsenek megjegyzések: