Oldalak

2011. május 20., péntek

Növényegészségügyi helyzet alakulása B.-A.-Z. megyében 2011. május 20-ig


Fenológiák
Ősz búza: kalászhányás, virágzás kezdete
Őszi árpa: kalászhányás, virágzás kezdete
Repce: virágzás vége, becőfejlődés
Tavaszi árpa: NOD02, zászlóslevél megjelenése
Burgonya: 20-30 cm-es hajtáshossz, virágbimbók megjelenése (házi kert)
Napraforgó: kelés, 4-6 leveles állapot
Kukorica: kelés, 3-5 leveles állapot
 Kajszi: gyümölcsnövekedés
Cseresznye: gyümölcsnövekedés, korai fajták érés
Meggy: gyümölcsnövekedés
Alma, körte: 10-20 mm-es gyümölcskezdemények, körtében másodvirágzás
Szőlő: fürtmegnyúlás, virágzat elkülönülése

Általános növényegészségügyi helyzet
Az eltelt időszakban kevés csapadék hullott, a hőmérsékleti értékek a sokéves átlag közelében voltak.
A „fagyos szentek” hatására helyenként fagykár alakult ki, ami a gyümölcs kultúrákat, érzékenyebb konyhakerti növényeket (bab, paradicsom, paprika, stb.) és a diót érintette. Jelentősebb terméskiesés a Bodrogközi részeken várható. 
Levéltetvek (Aphididae) száma növekedett a gyümölcsfákon, valamint a dísznövényeken. Tripszek (Thysanoptera) egyedszáma a szántóföldi és a kertészeti növényeken magas. A kedvező környezeti tényezők hatására a földi bolhák (Halticidae) kártétele napraforgó, kukorica, tavaszi árpa növényeken előfordul.
A kajszin, meggyen és egyes csonthéjasokhoz tartozó díszcserjéken a monílinia (Monilinia laxa) által okozott tünetek gyakoribbá váltak.  

Szántóföldi növények:
Őszi kalászosok: A csapadékot követően számítani lehet a gabonalisztharmat (Brumeria graminis) fertőzés terjedésére A helmintosporiumos levélfoltosság (Pyrenophora tritici-repentis) kis mértékben terjedt, az őszi árpán megjelentek Kohlioboluszos foltosság (Cochliobolus sativus) és a porüszög (Ustilago nuda) tünetek. A vetésfehérítő-bogár (Oulema sp.) imágók száma alacsony; a gabona-levéltetvek  (Aphidoidea) felszaporodása a kedvező környezeti viszonyok hatására várható. A fitofág poloskák (Eurygaster és Aelia spp.) egyedszáma növekvő (0-4 db/ tíz hálócsapás), a tojásrakás általános. Gabona-aknázólégy (Agromyza sp.) kártétele helyenként előfordul, szalmadarazsak (Cephus pygmeus) egyedszáma egyes térségekben

Tavaszi árpa: A Pyrenophora tritici-repentis gyakoribb, de helyenként a  P. teres által okozott tüntetek is megtalálhatók. A vetésfehérítőbogarak (Oulema spp., Lema spp.) száma és kártételük nem jelentős.

Repce: Káposzta-levéltetű (Brevicoryne brassicae) betelepedése elkezdődött, a kártétel nem általános, kis mértékű.

Kukorica: barkók (Tanymecus spp.) és fűbolhák (Chaetocnema spp.) kártétele előfordul, kis mértékű. A kukoricamoly (Ostrinia nubilalis) rajzása megindult, gyenge és nem folyamatos a repülés.

Napraforgó: helyenként a sároshátú bogár (Opatrum sabulosum) és a tripszek (Thysanoptera) kártétele előfordul.

Burgonya: a burgonyabogár (Leptinotarsa decemlineata) lárvák kelése folyamatos, vegyes népesség (imágó L1 stádiumú lárva) károsít, főleg a házi kertekben és azokon a területeken nagy az egyedszám, ahol nem csávázott gumó került elvetésre; a levéltetvek (Myzus perzicae) betelepedése megkezdődött, azonban kolóniák még alakultak ki.

Kertészeti kultúrák:
Alma: az almafa-varasodás (Venturia inaequalis) fertőzés számára a környezeti tényezők kedveztek, az almafa-lisztharmat (Podosphera leucotricha) szekunder tünetei terjednek. A tűzelhalás (Erwinia amylovora) fertőzés hajtástünetek megjelenése várható. A levélpirosító almalevéltetű (Dysaphis devecta) már elhagyta a leveleket, azonban a csapadék hatására növekedett a zöld- (Aphis pomi)  és szürke almalevéltetű (Dysaphis plantaginea) száma. 

Folyamatos az aknázómolyok (Nepticula malella,  Phyllonorycter corylifoliella , Ph. blancardella, Leucoptera scitella) rajzása, már az első aknák (Ph. Blancardella, corylifoliella) is megjelentek a leveleken. Nagy számban és folyamatosan fogják a csapdák az almamoly (Laspeyresia pomonella) egyedeit. Pókhálós almamoly (Hyponomeuta malinellus) kártétele helyenként megtalálható.

Körte: A körtelevél bolhák (Cacopsylla sp.) újabb generációja fejlődött ki, a tojások lerakása, a lárvák kelése megfigyelhető. Házi kertekben terjed a körtelevél-gubacsatka (Eriophyes pyri) kártétele.

Csonthéjasok: Levéltetvek (Aphididae) egyedszáma a meggy, cseresznye, szilva és őszibarack fákon növekvő, de helyenként kajszin is megtalálhatók.
Cseresznye és meggy levélfoltossága (Blumeriella jaapii) terjed. A cseresznyelégy (Rhagoletis cerasi) rajzása megindult, nagy egyedszámban fogják a csapdák.

Kajszi: továbbra is rajzik keleti gyümölcsmoly (Grapholita molesta) és a barackmoly (Anarsia lineatella). A sztigminás (levéllikasztó) betegség tünetei - főleg a leveken-  és  a Monilinia laxa fertőzés gyakoribbá vált.

Szőlő: a tarka szőlőmoly (Lobesia botrana) rajzása még tart, a lárvák kelése május közepétől indult meg, a környezeti feltételek a szőlőperonoszpóra (Plasmopara viticola) és szőlőlisztharmat (Uncinula necator) fertőzéseknek egyes térségekben kedveztek, tüneteket még nem találtunk. Helyenként a szőlő feketefoltossága (Phomopsis viticola)  által okozott szimptómák előfordulnak.

Dió: nemezes (Aceria erineus) és szemölcsös gubacsatka (Aceria tristriatus) kártétel mellett a sárga dió-levéltetű (Chromaphis juglandicola) felszaporodás is jelentős.

Polifág kártevők:
A hörcsög (Cricetus cricetus) a megye középső és déli részén jelen van, kedvező környezeti tényezők esetén egyedszám-növekedés, kártétel erősödése várható.
Megindult a vetési bagolylepke (Scotia segetum), repülése, továbbra is fogják a fénycsapdák a saláta - (Lacanobia oleracea), lóhere - (Hadula trifolii) és cseppfoltos bagolylepke (Macdunnoghia confusa) egyedeit.

Karantén károsítók: -

Miskolc, 2011. május 20.

                                                                                               Balogh Zoltán
                                                                                               mb. igazgató

Nincsenek megjegyzések: