Oldalak

2011. május 19., csütörtök

Nyakunkon a határidő: május 20 !

A 2010. évről szóló személyi jövedelemadó bevallásokat 2011. május 20-án pénteken, éjfélig kell benyújtani. Nem kell adóbevallást benyújtania azonban annak a magánszemélynek, akinek az adóját a munkáltatója állapítja meg, illetve annak sem, aki 2010. évben nem szerzett adóköteles bevételt.
Amennyiben valaki május 20-áig önhibáján kívül eső okból nem nyújtotta be a bevallását, akkor az akadály megszűnését követő 15 napon belül kell bevallást tennie. Késedelmét igazolási kérelemmel mentheti ki, melyet a bevallással egyidejűleg kell benyújtania. Ha az állami adóhatóság helyt ad az igazolási kérelemnek, mulasztási bírságot nem szab ki.
Ugyancsak 2011. május 20-ig kell megfizetni a bevallásban megállapított pótlólagos személyi jövedelemadót. A 100 forintot el nem érő tartozást azonban nem kell megfizetni. További előírás az, hogy ha a magánszemély személyi jövedelemadó fizetési kötelezettsége nem éri el a 100 000 forintot, akkor a 1053-C lap utolsó blokkjában nyilatkozatával választhatja, hogy azt legfeljebb négy hónapon keresztül egyenlő részletekben fizeti meg. Az esetleges tartozását a magánszemély belföldi bankszámlájáról történő átutalással, az adóhatóság kijelölt ügyfélszolgálatain bankkártyás fizetés útján, illetve postai készpénz‑átutalási megbízással is teljesítheti. Postai átutaláshoz csekket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ügyfélszolgálatain lehet igényelni.
2011. május 20-áig lehet rendelkezni a személyi jövedelemadó 1 + 1 százalékáról is. Amennyiben a magánszemély már benyújtotta a bevallását és ahhoz rendelkező nyilatkozatot nem csatolt, lehetősége van arra, hogy az említett határidőig a bevallásától függetlenül rendelkezzen. A rendelkező nyilatkozaton fel kell tüntetni a civil szervezet adószámát, illetve az egyház, költségvetési előirányzat technikai számát, és a rendelkezést zárt borítékban elhelyezve postán vagy személyesen kell eljuttatni az adóhatósághoz. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy ha a magánszemély május 20-áig nem fizeti meg a személyi jövedelemadóját, vagy arra nem kap legfeljebb 12 havi részletfizetést, akkor a rendelkezés érvénytelennek minősül.
A személyi jövedelemadó bevallás benyújtásának megkönnyítése érdekében a NAV központi ügyfélszolgálatai 2011. május 20-án, pénteken rendkívüli nyitva tartással este 18.00 óráig állnak az adózók rendelkezésére. Sőt, a budapesti ügyfélszolgálatok már 2011. május 18-án, szerdán is este 18.00 várják az adózókat. (F: NAV.hu)

Nincsenek megjegyzések: