Oldalak

2011. május 27., péntek

Mulasztási bírság változások...

Beszámolóhoz kapcsolódó szankció
A számviteli törvény rendelkezése szerint, ha az adóhatóság megállapítja, hogy a közzétett éves beszámoló, egyszerűsített éves beszámoló egészében vagy részben nem felel meg a számviteli törvény előírásainak, akkor az ilyen beszámolót készítő vállalkozóra az adózás rendjéről szóló törvény szerint mulasztási bírság szabható ki. Ahhoz, hogy a hivatkozott rendelkezést a gyakorlatban is alkalmazni lehessen, az Art. bírságolási tényállásait ki kellet egészíteni az erre vonatkozó tényállással. Az alkalmazandó bírságmérték az általános szabályok szerint alakul.

Utazásszervezési szolgáltatás igénybevételének nyilatkozatához kapcsolódó szankció
Az Áfa törvény XV. – az utazásszervezési szolgáltatásra vonatkozó különös szabályokat tartalmazó – fejezetének módosításával az utazásszervezőknek a jövőben a teljesítést megelőzően nyilatkoztatniuk kell ügyfeleiket, hogy a szolgáltatást utasként vagy nem utasként veszik igénybe. Amennyiben a szolgáltatást igénybevevő valótlan nyilatkozatot tesz, vagy a nyilatkozattételt elmulasztja úgy az általános bírságmértékig (200 ezer illetve 500 ezer forintig) terjedő mulasztási bírsággal sújtható. A rendelkezést azokban az esetekben kell alkalmazni először, amelyekben az utazásszervezőnek fizetett előleg jóváírása, kézhezvétele 2011. január 1-jére vagy azt követő napra esik.

Alkalmazott szankcionálása
A jövőben a számla, egyszerűsített számla, nyugtakibocsátási kötelezettség elmulasztásáért az adózó mellett csak az adózó alkalmazottja, képviselője, vagy az értékesítésben közreműködő magánszemély lesz szankcionálható (a bírságtétel marad 10 ezer forinttól 50 ezer forintig terjedő), az adózó alkalmazottja, képviselője, az értékesítésben közreműködő magánszemély közvetlen vezetője nem.

Foglalkoztatót terhelő bejelentési kötelezettség elmulasztása
A foglalkoztatót terhelő bejelentési kötelezettség elmulasztása esetén a bírságolási szabályt a jövőben nem lehet alkalmazni a foglalkoztató mellett arra a személyre, illetve annak a közvetlen vezetőjére, akinek munkaköri kötelezettsége a bejelentési kötelezettség teljesítése.

Igazolatlan eredetű áru forgalmazása
Az igazolatlan eredetű áru forgalmazása esetén kiszabható mulasztási bírság a jelenleg hatályos szabályok szerint az áru forgalmi értékének 40%-ával megegyező összeg (de legalább 10 ezer forint), amely adott esetben lényegesen meghaladhatja a többi bírságtényállásnál előírt mértéket, emellett nem ad lehetőséget mérlegelésre sem. A módosítás alapján igazolatlan eredetű árut forgalmazásakor az adózó terhére az adóhatóság az áru forgalmi értékének 40%-áig terjedő összegű mulasztási bírságot szabhat ki.

Bevallási késedelem bejelentése
A bevallási szabályok változásainál már részletezettek szerint, a személyi jövedelemadó bevallás késedelmes benyújtására vonatkozó bejelentés esetén bevallási késedelem miatt mulasztási bírság nem szabható ki a bevallás naptári éve szeptember 20. napjáig, kivéve, ha az adózó szeptember 20-a előtt a bejelentéssel érintett bevallását igazolási kérelem nélkül nyújtja be.

Nincsenek megjegyzések: