Oldalak

2015. május 13., szerda

950 ezer hektáron kell megszüntetni az osztatlan közös tulajdont

Még mintegy 300 ezer kérelmező 57 500 földrészletén, összesen 950 ezer hektár szántóföldön kell megszüntetni az osztatlan közös tulajdont, májusban az érintett gazdák tájékoztató leveleket kapnak az eljárásról - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM).
Vas megyében 500 millió forintos pénzügyi keretből három járási földhivatal területén, 112 településén összesen 25 ezer hektáron 1894 földrészlet megosztása befejeződött. A program az  érintett földhivatalok tapasztalatainak felhasználásával folytatódik országosan. A Vas megyei tapasztalatok azt mutatják, hogy a gazdák megegyeznek egymással.
A megosztás jogi feladatait jogi szolgáltató látja el, a tárcával kötött szerződés alapján a Nemzeti Kataszteri Program Nonprofit Kft. pályáztatás és közbeszerzési eljárás keretében végzi a jogi és földmérési feladatok végrehajtóinak kiválasztását.
A kormány célja, hogy a ciklus végére a szántóföldi területek megosztása befejeződjön, sikerüljön kivezetni az osztatlan közös tulajdonjogi formáját. Az erdők esetében a megvalósítás jogi hátterének előkészítése a ciklus végére várható.

Nincsenek megjegyzések: