Oldalak

2015. május 25., hétfő

TALLÓZÓ...

Pálinka versengés

A Földművelésügyi Minisztérium a Pálinka Nemzeti Tanáccsal közösen idén is megrendezi a Pálinka Országkóstolót, amelyen a pálinkakiválóságok mellett kiválasztják Magyarország legjobb pálinkáját is.
A mustra célja a pálinka, mint nemzeti italunk, hitelének és ismertségének erősítése egy színvonalas, országos rendezvénnyel, bel- és külpiaci marketingjének elősegítése, valamint lehetőséget biztosítani a bérfőzetők és a magánfőzők részére párlataik országos megmérettetésére.
A versenyre 2015. június 1-ig lehet nevezni a felhívásban szabott feltételeknek megfelelő párlatokkal.

A vadgazdálkodási törvény koncepciója

Elkészült az új vadgazdálkodási törvény koncepciója, amelyet széleskörű társadalmi vitára bocsátanak - mondta a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára sajtótájékoztatón, a szakmai szervezetek és az agrár-köztestület képviselőinek jelenlétében. Az új vadgazdálkodási törvény szükségességét azzal indokolta, hogy a régi jogszabály már elavult.

Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP)

Megjelent az idei első, a mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességét, a munkahelyteremtést és a magyar ipar fejlesztését támogató pályázati felhívás a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében. A felhívásra a pályázók 30 nap múlva, június 22-től nyújthatják be konkrét elképzeléseiket.

Környezetvédelmi feladatok értékelése...

A földművelésügyi miniszter benyújtotta a parlamentnek a 2009-2014. közötti időszakra szóló, nemzeti környezetvédelmi program végrehajtásáról szóló beszámolót - a beszámoló az Országgyűlés honlapján jelent meg.
Az elmúlt időszakban számos területen történt előrelépés az EU környezetpolitikájának fejlesztésében. Így - egyebek mellett - elkészült az erőforrás-hatékony Európa útiterve, az európai vízkészlet megőrzésére vonatkozó terv, az egyes köz- és magánprojektek környezetre gyakorolt hatásainak vizsgálatáról szóló irányelv módosítása, illetve a környezetvédelmi és éghajlat-politikai program is.

Levendula 'Szedd magad' Tihanyban

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság 2015. június 13-tól július 5-ig minden nap 10 órától 20 óráig várja a tihanyi bekötőút mellett fekvő levendula-ültetvényen az érdeklődőket, akik a virágzó levendulamező szemet gyönyörködtető látványa mellett szeretnék a szedés élményét is átélni, és saját kezűleg aratott tihanyi levendulát hazavinni.
Hogyan kerülhetőek el a zöldítés igénylésével kapcsolatos leggyakoribb hibák?

Felhívjuk ügyfeleink figyelmét a 10/2015. (III.13.) FM Rendelet alapján, az éghajlat és környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági gyakorlatokra nyújtandó támogatás (zöldítés) egységes kérelemben történő igénylése során tapasztalt gyakori hibákra.
Annak érdekében, hogy az egységes kérelmek benyújtása zökkenőmentes legyen, kérjük ügyfeleinket, hogy tanulmányozzák az alábbiakban csatolt dokumentumot, melyben ábrákkal is segítjük a tájékozódást.
Csatolt dokumentumok:


icon Tájékoztató a zöldítési hibák elkerüléséről

Fokozott ellenőrzés...

Szigorítja a földművelés ellenőrzését a szaktárca, és szankcionálni fogja, ha a haszonbérlők parlagon hagyják a földterületet - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) kedden az MTI-vel. A tájékoztatás szerint az FM vizsgálatot rendel el azon - szórványosnak tekinthető - esetekben, ahol a tárca értesülései szerint a gazdák nem tettek eleget művelési és gyommentesítési kötelezettségüknek.

Bormustra

Az ország legfontosabb borversenyévé kíván válni a Magyar Bormustra - korábban Országos Borverseny -, amelyet május 28-29-én, 36. alkalommal rendez meg a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT).
Helye: Budapest
A borverseny szervezője: Hegyközségek Nemzeti Tanácsa
A borverseny lebonyolítója: Hegyközségek Nemzeti Tanácsa Nonprofit Kft.
A jelentkezés módja: a nevezési lapot kitöltve, aláírással hitelesítve az alábbi címre kell eljuttatni levélben: HNT, 1117 Budapest, Budafoki út 111. e-levélben: hnt@hnt.hu vagy személyesen.

Nincsenek megjegyzések: