Oldalak

2015. május 2., szombat

A lisztharmat tünetei


Megtörtént az aszkospóra-szóródás, a lisztharmat tünetei néhány nap múlva felbukkanhatnak! A peronoszpóra sem tétlenkedik. Itt az első védekezés ideje melyhez a Kumulust és Delant javasoljuk!
A Neszmélyi-, Móri-, Etyeki-, Pannonhalmai-, Soproni-, Somlói és Zalai  Borvidékeken április 27-28-án csaknem az összes készülék jelezte magas (80-100%) biztonsággal az aszkospóra-szóródást és a peronoszpóra első ciklusa is elindult ugyanezen a napon. A többi borvidéken is számítani lehet erre, amint minimális mennyiségű eső esik. (Erre május 4-5-én van legnagyobb esély.)
Mindez annak a 28-án hullott 4-19 mm csapadéknak köszönhető (utóbbi mennyiség Sopronban és Somló Ny-i részén hullott), mely kedvező körülményeket biztosított mindehhez.
A lisztharmat aszkospóráinak szóródásához szükséges minimális feltétel: 1 mm csapadék és 5 órás levélnedvesség. Utóbbi hossza a hőmérséklet függvénye. Ezen a napon szinte mindenütt 8-8,5 óra levélnedvesség adott volt.
Mi kell ahhoz, hogy a fertőzés bekövetkezzen?
-       legyen fertőzőképes kórokozó-képlet (ez esetben aszkospóra)
-       a kórokozó számára kedvező meteorológiai feltételek (fent említett borvidékeken teljesült)
-       betegségre fogékony növény
Az első két feltétel tehát biztosított volt több területen. A szőlő levele viszont nem mindenütt éri el azt a nagyságot, amely már fogékony a lisztharmat primer fertőzésére. Ehhez legalább 3-4 cm-es levélátmérőre van szükség. Mindegyik említett borvidéken vannak olyan fajták, területek, melyeknél a levélfelület már elérte ezt a nagyságot.
Mikor számíthatunk a tünetek megjelenésére?
Innentől a csapadéknak nincs befolyásoló hatása, a tünetmegjelenés kizárólag a hőmérséklet függvénye. Az előrejelzés szerint május első hetében fokozatosan és intenzíven növekszik majd a hőmérséklet, napi 12 C°-ról akár 17 C°-ra.     
       Az inkubációs időt az ábra mutatja, tehát kb 10 nap múlva, vagyis május 8-a körül keressük a lisztharmat primer tüneteit ott, ahol az aszkospóra-szóródás már megtörtént.  Többször jeleztük már, hogy a tőke fás részeire simuló kicsi leveleken kell kitartóan, akár 4-500 levelet is átnézve keresni a lisztharmat primer tüneteit. Minél korábban és minél nagyobb gyakorisággal jelenik meg a lisztharmat, annál nagyobb az esély az adott évben a járványos fellépésére. Koraiságban már időben csúszik a tavalyi állapothoz képest (akkor április 30-án a primer tünetek már megjelentek), a gyakoriság megállapítása a tünetek megjelenésével lesz látható; akkor tudunk biztosabbat mondani az idei évre vonatkozóan. Védekezni az inkubációs időn belül szükséges, kontakt kén készítménnyel.
A peronoszpóra oospóráinak az elmúlt időszak száraz időjárása nem kedvezett ugyan, viszont olyan magas számban volt jelen az ültetvények jelentős részén, hogy fertőzésére a 28-án hullott eső után mindenképp számíthatunk; azt meg kell előznünk. Most jött el a Delan ideje, mely kontakt védelme mellett némi növekedést is képes lekövetni köszönhetően szerkezetének.
Védekezés:
Ahol bekövetkezett az aszkospórák szóródása és van fogékony lombfelület,  ott a Kumulus S és a Delan javasolt. Ahol valamely feltétel még nem teljesült, a védekezéssel várhatunk; de amint a két tényező bekövetkezik a kezeléseket itt is el kell végezni.
A két készítény csomagban még kedvezőbb áron elérhető. Kérjen ajánlatot kereskedőjétől akár weboldalunkon keresztül!
Végül némi segítség a weboldal használatához; mi az amit most érdemes figyelni?
Először is néhány technikai információ: az oldal megújult!
Annak, aki regisztrált, de többszöri sikertelen küzdelem után feladta a weboldalra való fellépését- érdemes most újra próbálkoznia. Az oldal megújult, használata, különös tekintettel a regisztrációs folyamatra- egyszerűsödött. Ha elfelejtette jelszavát, nyugodtan kérjen újat, mely az e-mail címére megérkezik és azt a belépés alkalmával azonnal megváltoztathatja. Kereskedői funkcióval is bővült az oldal, ahol közvetlenül összekapcsoljuk kereskedő partnerünkkel, akár árajánlatot is kérhet ezáltal.
1.    mért adatok
A mért adatok között az elmúlt időszak időjárásának adatait és fertőzési veszélyindexeit találja grafikus és elemezhető formában. A múlt elemzése mindig szolgál olyan tanulságokkal, amelyek segítik a jövőbeni még színvonalasabb és hatékonyabb munkavégzést.
2.    időjárás előrejelzés
Az ültetvényekben végzett munkák tervezéséhez jó támpontot ad a helyi időjárás előrejelzés 24 órás és 7 napos bontásban. Az előrejelzés alapján következtethet arra, hogy az időjárás milyen irányba befolyásolja a szőlő fejlődését, milyen irányba változik a fertőzési helyzet, mikor és milyen munkaműveleteket érdemes terveznie az ültetvényében.
3.    növényvédelem
A növényvédelem menüpont alatt megtalálja mindazokat az információkat, amelyek a jelenlegi fertőzési helyzet és a védekezési szükséglet értékeléséhez szükségesek. Kollégáim és jómagam a meteorológia állomások által mért adatokat ötvözik saját helyszíni megfigyeléseikkel, így készítve részletes elemzéseket és technológiai javaslatokat tartalmazó előrejelzéseket mind a 22 borvidékre. Jelenleg a lisztharmat aszkospóra és a peronoszpóra modellt érdemes figyelni a növényvédelmi modelleken belül.
A regisztráció és a weboldal használata továbbra is ingyenes szolgáltatás a BASF-től! 91 készülék adatainak felhasználásával, kiegészítve azt a személyes és az Önök tapasztalataival; igyekszünk hatékony megoldást javasolni, közös sikereink eléréséhez.
2015. május 1. Dr. Mikóczy Nárcisz (narcisz.mikoczy@basf.com)

Nincsenek megjegyzések: