Oldalak

2019. március 22., péntek

Klímaigazságosság; a Zöld 12 pont

Az Ökoparty/Védegylet Szentendrei csoport, csatlakozva Greta Thunberghez, ajánlja a következő 12 pont egyéni, közösségi feldolgozását; a pontok alapján cselekvési terv készítését. 
Előzmény: Greta Thunberg beszédet tartott Katowiceben, 2018. december 14-én az ENSZ klímakonferenciáján. Felhívta a figyelmet arra, hogy a mai generáció szőnyeg alá söpri a nagyon is reális problémákat, és ezáltal a mai fiatalok jövőjét veszélyezteti. Greta 2018 augusztusa óta sztrájkol péntekenként a svéd Parlament előtt, s ezt teszi sokezer más diáktársa más országokban, követelve a valódi tetteket a fenyegető klímaválság miatt.
Klímaigazságosság: átláthatóság, egyenlőség, szolidaritás
Mit kíván a magyar nemzet és az emberiség? A Zöld 12 pont
1.    Az ökológiai lábnyom csökkentését! Kövessük a Párizsi Egyezményt!
2.    Klímatudatosságot! Vegyük figyelembe az IPCC (Éghajlatváltozási Kormányközi Testület) jelentés megállapításait!
3.    Országos és helyi jövőképeket! Legyen minden állam és önkormányzat kiemelt feladata a tudomány segítségével forgatókönyvek és megfelelő intézkedéscsomagok összeállítása!
4.    Paradigmaváltást! Homo oeconomicus helyett homo oecologicust! Növekedés, profit és verseny helyett fenntarthatóság, minőségi élet és szolidaritás. Véges Földünkön nem lehetséges a végtelen növekedés!
5.    Környezettudatos oktatást! Kerüljenek be a tananyagokba a klímaváltozás kérdései, az egyéni cselekvések lehetőségei!
6.    Egyre több eredményes helyi kistermelőt! Segítse és népszerűsítse őket az önkormányzat is!
7.    Egyre több egészséges helyi termékeket! Vásároljunk tőlük minél gyakrabban, ne csak magánszemélyek, de az iskolai menzák is!
8.    Részvételi demokráciát! Vegyünk valóban részt közösségünk életében, a képviselet elégtelen!
9.    Ismeretterjesztést a klímaváltozásról, a fenntarthatóságról! Folyamatosan és szakszerűen képezzük magunkat és tájékoztassuk környezetünket, ismerjük és osszuk meg a létező jó gyakorlatokat!
10. Világszemlélet váltást! Vegyük tudomásul, hogy az ember a természet része és nem ura!
11.  Ismereteink bővítését és szolidaritást! Tanulmányozzuk és tiszteljük a Föld más részein élő embertársaink kultúráját és életkörülményeit!
12.  Az állatok, az összes élőlény tiszteletét! Tiszteljük és óvjuk földlakó társainkat!

Nincsenek megjegyzések: