Oldalak

2019. március 18., hétfő

Szomjaznak a növények

Az átlagosnál melegebb és az ország nagy részén szárazabb hét áll mögöttünk, és az előrejelzések szerint az előttünk álló héten sem lesz ez másként. Főként az Alföld területén fokozódott a vízhiány, és a héten is csak hétfőn és vasárnap lehet némi csapadékra számítani, pedig az őszi vetések fejlődéséhez nagy szükség lenne a meleg mellett a nedvességre is.
Az elmúlt héten bár többször is esett, de az 5 mm-t csak a Dunántúl északi harmadán illetve az ukrán határ mentén haladta meg a lehullott csapadék mennyisége. A délnyugati országrészben és az Alföld túlnyomó részén is 1 mm alatt maradt a heti csapadékösszeg.
A heti középhőmérséklet pár fokkal az átlagos érték fölött alakult azzal együtt is, hogy a hét első felében sokfelé voltak éjszakai fagyok, sőt szerdán hajnalra a déli tájakon is többfelé hűlt -5, -7 fokig a levegő. Ugyanakkor vasárnap 19–24 fokig emelkedett a hőmérséklet. A talaj hőmérséklete általában 6 és 9 fok között alakult a héten. A Duna-Tisza közén és foltokban a Tiszántúlon is az aszály jelei mutatkoznak.

Nincsenek megjegyzések: