Oldalak

2010. március 3., szerda

Csonterősítés...

A bor és a sör jó a csontoknak
Napi egy pohár bor vagy egy-két üveg sör erősítheti egy idősebb férfi vagy nő csontjait, ennél több alkohol fogyasztása viszont gyengíti a csontokat - derül ki a bostoni Tufts Egyetem táplálkozáskutató központjának új kutatásai szerint.

A vizsgálat, mely során 60 év feletti férfiak és postmenopauzális nők vettek részt, kiderült, hogy a rendszeres mérsékelt alkoholfogyasztás a nagyobb csont ásványi anyag sűrűséggel (BMD) áll összefüggésben.

Tucker és munkatársai szerint a sörben található szilikonnak köszönhető a férfiak magasabb csontsűrűsége. Kevésbé tisztázott azonban, hogy a tömény szeszes italok és a bor miért védi a csontsűrűséget. A kutatók egyúttal kihangsúlyozzák, hogy a túlzott alkoholfogyasztás károsítja a csontokat, és "senki se várja csupán az alkoholtól a csontsűrűség megmaradását."

A vizsgálat eredményeiről az American Journal of Clinical Nutrition számolt be. A Tucker által 2006-ban végzett kutatás során megfigyelték, hogy a cukrozott kóla italok csökkentik a csontsűrűséget az idősebb nőkben, a férfiakban azonban nem.

Nincsenek megjegyzések: